Ръстът не само ви кара да изглеждате привлекателни, но той също така показва, че имате правилен растеж на тялото. От най-ранна възраст височината заедно с теглото са важни фактори за измерване  растежа на тялото. Но има различни аспекти по отношение на здравето, които зависят от нашата височина. Необходимо е да се разбере връзката между височина и здраве, така че да се взимат необходимите мерки за предотвратяване на недобри ефекти.

Бременност

Ръстът е свързан с бременността, тъй като плодът изисква пространство, следователно по-високите бременни жени имат по-малко стресираща бременност, поради големия си ръст, както и по-малък риск от Цезарово сечение и развитие на гестационен диабет преди или след раждането. Това е доказано от проучване, направено с 220,000 случаи в Университета на Ню Йорк

Кръвен съсирек

Според проучване, проведено от Университета в Тромсо, високите жени имат висок риск за развитие на инсулт от кръвен съсирек, в сравнение с по-ниските жени. Поради по-големия ръст на високите жени, кръвта трябва да работи по-усърдно да се разпространява в целия организъм и по този начин значително намалява притока на кръв, което може да доведе до кръвен съсирек. Установено е, че жените с ръст 157 см и по-ниски са с три пъти по-малка вероятност от кръвен съсирек в напреднала възраст.

Рак

По-високите хора са по-податливи на различни видове рак, като рак на бъбреците, рак на гърдата и рак на дебелото черво. Това се дължи на факта, че при по-голямата височина има по-големи органи, които се състоят от по-голям брой клетки, които лесно могат да бъдат атакувани от ракови клетки или може да мутират лесно. Повишаване на хормоните също носи канцерогенни елементи, което прави по-високите хора по-податливи на рак. Изследване, проведено върху 20000 жени в постменопауза показало, че има 13-29% по-голям риск за 19 вида рак с всеки 10 см увеличаване на височината. Въпреки че това изследване се основава на жени, има и други изследвания, които са доказали, че рак на панкреаса и рак на дебелото черво са свързани и с по-голяма височина при мъжете.

Деменция и Алцхаймер

Ниските жени са по-податливи на деменция в сравнение с по-високите жени. Според една теория, ниският ръст прави човек по-податлив на опасности. В случай на болестта на Алцхаймер, мъжете, които са по-високи от 177 см имат 59% по-малък риск за развитие на заболяването в сравнение с мъжете, които са по-ниски от 167 см.

Сърдечни заболявания

Ако по-високите хора са по-податливи на рак, то ниските хора са по-предразположени към инсулт и сърдечно-съдови заболявания. Проучване, проведено в Университета на Ексетър, открива, че с всяко увеличение от 6.35 см височина, рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява с 14%. Това е така, защото гените, които са отговорни за по-ниската височина предизвикват високо ниво на холестерол в организма.

При изследване, проведено от Алберт Айнщайн в Колеж по медицина, той открива, че има генна мутация, която пречи на нормалното функциониране на инсулина като растежен фактор, която е също отговорна и за удължен живот. Това означава, че по-ниските хора живеят повече в сравнение с по-високите хора.

Независимо дали сте висок или нисък, не трябва да се безпокоите, знаейки за височината и свързаните с нея рискове за здравето, тъй като и в двата случая ще следват същите превенция и прегледи като другите. Просто се съсредоточете върху воденето на здравословен начин на живот и избягвайте хранителните навици и начин на живот, който може да ви навредят. Например, ако сте висок и знаете, че по-високите хора имат висок риск от рак, то трябва да избягвате пушенето и химикали, за които се знае, че имат канцерогенни свойства. Ако пък искате да увеличите височината си, лесно можете да намерите много информация в Интернет, както и продукти, за които твърдят, че увеличават височината. Ние препоръчваме природни начини, като разтягане и здравословна диета.

Автор: lenaburkut

Източник: http://blogs.naturalnews.com/things-height-says-health/

Напиши коментар

Добави обява

×
×