(NaturalNews)

Изкуството на дишането е един от безбройните инструменти, използвани от майсторите на йога в продължение на векове, за успокоение на тялото и ума, в подготовка за медитация, съзерцание или просто за контрол на емоциите. Дълго използвано като духовна практика, едно скорошно проучване вече предявява използването на дишането, като начин за контролиране на емоциите в сферата на неврологията. Резултатите са обещаващи и могат да означават намаляване  използването на лекарства при безпокойство, депресия и управление на гняв.

Проучването и неговите констатации

Проведено от Университета в Лувен от д-р Пиер Филипот, научното изследване се фокусира върху две групи, с цел да разследва дали дишането може да генерира и регулира емоциите и тяхната интензивност.

Въпреки че вече сме наясно, че дишането има успокояващ ефект върху нас, в отделни ситуации, например когато сме под напрежение или в паника, не е ясно дали дишането всъщност поражда емоции. Изследването помага много в това отношение, тъй като показва, че всяка емоция има специфично дишане, свързано с нея.

Например:

Паника – Кратки, бързи, плитки вдишвания
Гняв – Дълго принудително дишане
Спокойствие – Бавни постоянни вдишвания
Щастие – Дълги вдишвания, дълги издишвания
Първата група е била помолена да пресъздаде всяка от горните емоции чрез промяна на тяхното дишане и припомняйки си спомен, помагащ за предизвикване на тази емоция.

Всеки участник от групата, попълва въпросник, позовавайки се на моделите дишане, заедно с всяка емоция, според собственото им преживяване. Този въпросник се оказва отварящ очите, тъй като събраните отговори, в по-голямата част са в съответствие едни с други във всички области. Това означава, че всеки участник използва подобен модел дишане за да пресъздаде щастие (това се отнася и за другите емоции).

Втората група е била помолена да диша, използвайки модели на дишане от първата проучвателна група. Не след дълго, те започват да изпитват специфичните емоции свързани с този конкретен модел дишане, ясни от първата част на теста.

Резултатите показват, че  също както майсторите и инструктори на йога знаят от векове, че дишането наистина влияе върху емоционалното състояние.

Какво означава това за вас?

Много просто, това означава, че сега има друг изпитан метод за контролиране на нашето емоционално състояние, което по-рано се смяташе за толкова трудно.  След като веднъж тази информация се предаде на широката общественост, вече не е само във владение на практикуващите йога, и е възможно да видим леко подобрение в общото психично здраве на населението.

Страдащите от тревожност, депресия, гняв и т.н. ще бъдат в състояние да научат как да контролират емоциите си чрез дишане и така могат да намалят зависимоста си от лекарства. За много хора лекарсвата не вършат работа и всъщност правят нещата още по-зле.

Разбира се, както с всичко, което изисква концентрация, като например упражнения или медитация, дишането за контрол на емоциите несъмнено изисква дисциплина и старание. Независимо от това, тези резултати предлагат много необходима алтернатива на вече използваните ограничени техники за емоционална нестабилност и един ден може да се използват от терапевти и съветници.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Seppo

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *