бамя

Кога беше последният път, когато сте консумирали бамя? Тази храна е пълна с витамини и минерали, които имат много ползи за здравето и профилактика на заболяванията.

Намерените в бамята хранителни вещества включват магнезий, въглехидрати, протеини, мазнини, фолат, фибри и витамин А, С и Е. Можете да получите всички тези хранителни вещества чрез пиене на вода с бамя.

Но преди да ви кажа как се прави такава вода, нека да погледнем кои са ползите за здравето.

Борба с умората

Трябва да пиете вода с бамя, ако ви се налага са се борите с умора. Проучване е установило, че нивата на умора и времето за възстановяване са подобрени след като участниците са използвали бамя.

Водата с бамя ще ви държи енергични през целия ден и ще намали времето за възстановяване след тренировка.

Понижава нивата на холестерол

В изследване на животни, учените открили, че бамята може да намали холестерола при диабетици. Това се дължи на високото съдържание на фибри и антиоксидантните свойства на бамята.

Предотвратяване на диабет

Освен регулирането  нивата на холестерола, бамята също помага да се контролира кръвната захар. Това помага много за намаляване на риска от диабет.

Предотвратяване на бъбречно заболяване

Проучване е установило, че редовното консумиране на бамя може да предотврати заболяване на бъбреците. Лицата, които са яли бамя всеки ден са имали по-нисък риск от бъбречно заболяване, отколкото тези, които са били на диета за диабет. Имайте предвид, че приблизително 50 на сто от бъбречните проблеми са предизвикани от диабет.

Лечение на респираторни проблеми като астма

Бамята ще помогне в борбата с астма и други дихателни проблеми, тъй като тя съдържа витамин С. Според проучване, богати на витамин С плодове, може да се борят с най-дихателни проблеми.

Съхраняване здравето на дебелото черво

Бамята може да помогне на дебелото черво да е чисто и здраво, поради високото съдържание на фибри. Тя също така съдържа витамин А, който поддържа лигавицата здрава, като по този начин помага за оптималната работата на храносмилателния тракт.

Още ползи

  • Подобряване на зрението и здравето на кожата
  • Предотвратяване на рак на дебелото черво
  • Повдигане на настроението
  • Предотвратяване на запек
  • Помага за поддържането здравословно тегло

Вода с бамя – рецепта

Използвайте нож за пробиване на бамята (направете много дупки).

Сложете бамята в буркан и след това добете вода (да ги покрие напълно).

Оставете бамята там в продължение на минимум 8 часа и 24 часа максимум.

След тяхното накисване, стиснете бамята, за да извлечете остатъците.

Премахнете чушките и се наслаждавайте на вашата вода.

 

Източник: http://blogs.naturalnews.com

Автор: Twain Yobra

Напиши коментар

Добави обява

×
×