(NaturalNews)

Според най-новите статистически данни, около една трета от цялото население на САЩ, или повече от 100 милиона американци, страдат от диабет или от предварителен диабет, състояние на кръвната захар, което в крайна сметка може да доведе до по-сериозни заболявания и дори смърт. И въз основа на прогнози на Американския Център за Контрол и Превенция на Заболяванията (CDC), този брой се очаква да се удвои до 2050 г., ако тенденциите продължават с това темпо. Но не е необходимо вие и семейството ви да ставате жертва на тази помитаща диабетна епидемия – ето някои съвети за това как да промените диетата си и начин на живот, за да избегнете развитие на диабет и потенциална преждевременна смърт:

1) Яжте повече храни, богати на кверцетин. Член на семейство флавоноиди на антиоксиданти, кверцетинът притежава качества, понижаващи нивата на кръвна захар и подобрява нивата на плазмения инсулин, два фактора, често свързани с диабет. Кверцетинът също помага за неутрализиране на вредните свободни радикали и подтиска възпаленията, да не говорим за намаляването на кръвно налягане при хора с възпаления.

Храните с високо съдържание на кверцетин включват ябълки, цитрусови плодове, лук, магданоз, градински чай, зелен чай и червено вино. Зехтинът, гроздето, тъмните череши и тъмните плодове също съдържат кверцетин и други флавоноиди, според Университета на Мериленд Медицински Център (UMMC). И ако хранителните източници не са достатъчни, кверцетинът е достъпен и в форма на добавка.

2) Една чаена лъжичка канела на ден държи диабета настрана. Канелата съдържа мощни стабилизиращи кръвната захар съединения, които не само повишават глюкозния метаболизъм със значително количество, но и имитират дейноста на инсулин в тялото. Приемът на канела може да помогне за забавяне на скоростта, с която храните излизат от стомаха, препятствайки прилива на кръвната захар, която често идва след ядене на храни с високо съдържание на рафинирана захар и въглехидрати.

Повечето от канелата продавана в магазините за хранителни стоки днес идва от „касия“ семейство на канелата, която не е непременно най-лекарственото разнообразие. Така наречената „истинска“ канела, която обикновено не е толкова ароматна, идва от семейство „Цейлон“, и има много по-ниско съотношение на кумарин, разреждащо кръвта съединение, както и с по-високо общо съдържание на хранителни вещества. Въпреки това, всички основни разновидности на канелата притежават доказуеми противодиабетни свойства.

3) Яжте повече броколи и кръстоцветни зеленчуци. Богати на борещото се с рака съединение сулфорафан, броколите и други кръстоцветни зеленчуци са важна част от анти-диабетната диета, защото те защитават кръвоносните съдове срещу клетъчни увреждания. Витамин С, хром, фибри, бета-каротин, както и много други хранителни вещества, намиращи се в броколите защитават срещу свободните радикали, висока кръвна захар, високи нива на липопротеините с ниска плътност и LDL холестерола, всички от които са свързани с диабет.

4) Правете повече упражнения и намалете нездравословната храна. Това може да е малко очевидно, но редовната физическа активност  може да има огромно влияние за това дали тялото ви се поддава на диабетно състояние. Тъй като затлъстяването и лошото физическо здраве са основни фактори за диабет, упражняването и правилното хранене са важни компоненти за поддържане на здравословни нива на кръвната захар и добро физическо състояние. Най-добре е да  започнете с по-кратки и с по-интензивни тренировки, за да задействате метаболизма и да намалите съпротивата на инсулин и лептин и постепенно добавяйте подходящи сърдечно-съдови тренировки.

Що се отнася до диетата, най-добре е да се избягва пшеница и храни съдържащи глутен, тъй като те са показали, че пречат на на глюкозния метаболизъм. Храните, съдържащи съставки като високо-фруктозен царевичен сироп (HFCS), обогатено брашно, хидрогенирани масла, изкуствени аромати, консерванти, оцветители и генно-модифицирани организми (ГМО) също трябва да се избягват, ако сте сериозни за предотвратяване на диабет. Придържайте се към  биологични храни; намалете потреблението на зърнени храни, включително пълнозърнести храни и консумирайте здравословни мазнини, включително наситени мазнини от нерафинирано кокосово масло, краве масло и месо от пасящи животни за оптимално здраве.

5) Уверете се, че получавате достатъчно магнезий и пробиотици. Повече от 75 процента от американското население са с дефицит на магнезий, минерал, от който се нуждае тялото, за да активира повече от 300 уникални и необходими биохимични реакции. Кости, клетки, органи и тъкани, всички разчитат на магнезий, за да функционират правилно. Без достатъчно магнезий, имунитетът, скелетната система, сърцето и кръвоносната система са изложени на сериозен риск. Приемът на голямо количество магнезий е от решаващо значение за защита срещу хипертония, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

По същия начин, пробиотичните бактерии, които обитават червата и регулират имунната система, са от съществено значение за осуетяване на началото на диабет. Едно изследване, публикувано по-рано тази година, показва, че промяната на баланса на чревната микрофлора при затлъстели пациенти с висок риск от диабет, може да помогне за обръщане на метаболитните ефекти, свързани с диабет.

Източник: http://www.naturalnews.com/040180_diabets_prevention_foods_cinnamon.html#ixzz2SHH8HB5K

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×