(NaturalNews)

Ако вече сте преминали към здравословен начин на живот и хранене, най-вероятно сте имали няколко неуспешни опита да направите своя собствена домашна майонеза. Здравословната майонеза е предизвикателство, защото стандартните рецепти са основани на деликатен процес на разбиване на сурови яйца и олио. Въпреки това, с помощта на пасатор и замествайки суровото яйце с ленено семе, можете да бъдете сигурни, че винаги ще се радвате на успех при приготвянето на домашна майонеза.

Защо да си правим домашна майонеза?

При прехода към натурална и биологична храна започвате да четете съставките на етикетите и се превъща в предизвикателство да намерите търговски разновидности на подправки, които не съдържат рафинирани захари и генетично модифицирани масла. Като цяло, дори и видовете майонеза, за които на етикета се твърди, че са „направени със зехтин“ са действително направени с комбинация от масла, която включва маслиново масло, но е предимно съставена от други масла (например соя или рапица), които не са споменати на лицевия етикет. С рецептата по-долу ще знаете с абсолютна сигурност какви са съставките и, че те действително допринасят за здравето ви.

Рецепта за здравословна майонеза

Излиза около 1 чаша. Важно е да се използва пасатор, а не миксер.

Необходими продукти:

3/4 чаша олио от гроздови семки
1 супена лъжица ситно смляно брашно от лен
3 супени лъжици вода
1 супена лъжица суров, нефилтриран ябълков оцет
1/4 чаена лъжица морска сол
1/2 чаена лъжица суха горчица на прах
1 чаена лъжица суров мед

Начин на приготвяне:

Първо налейте олиото в чашата, в която ще пасирате, след това добавете всички други съставки. Поставете пасатора на дъното на чашата и започнете да разбивате като леко повдигате пасатора нагоре. Общото време за разбиване е около 15 секунди. Не се притеснявайте, ако е останало малко неразбито масло на върха на чашата. Просто махнете пасатора и използвайте лъжица, за да разбъркате. Съхранявайте в хладилник.

Забележка:

Майонезата вероятно ще има малко по-зелен цвят заради гроздовото олио.

Гроздовото олио добавя доста неутрален вкус на майонезата. Ако решите да го замените със студено пресован зехтин или друго силно олио е добре да се увеличи количеството на меда.

Автор: Christy Pooschke

Източник: http://www.naturalnews.com

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Как да си направим здравословна майонеза?”

Напиши коментар

Добави обява

×
×