Риганът е мощна билка с уникални лечебни свойства. Тя обикновено расте до 50 см височина и има лилави листа около 2 до 3 см на дължина. Масло от риган е естествено вещество, което се извлича от диви растения риган и има две ключови съединения, открити в него – карвакрол и тимол. Проучванията показват, че и двете от тези съединения имат значително въздействие върху вредни микроорганизми, които причиняват много болести при хората.

Знаете ли, че риганът има осем пъти повече антиоксиданти от ябълки и три пъти повече от боровинки? Антиоксидантите са необходими за защита на тялото ни срещу свободните радикали. Те стимулират имунната система  естествено. Маслото от риган е най-мощното масло – антибиотик.

Хранителни стойности на риган

Риганът съдържа: фибри, желязо, манган, витамин Е, калций, омега мастни киселини, манган и триптофан.

Лечебни свойства

  • противогъбично
  • антибактериално
  • антивирусно
  • антипаразитно
  • противовъзпалително
  • антиоксидант
  • естествена упойка
  • спазмолитично

Маслото от риган съдържа няколко химически вещества, които са активни лечебни средства

Феноли включително карвакрол и тимол. Това са антисептици и антиоксиданти. Има терпени – пинен и терпинен. Те притежават антисептични, антивирусни, противовъзпалителни и анестетични свойства. Линалол и бонреол проявяват антивирусни и антисептични свойства. Естери – линалилов ацетат и геранил ацетат. Те притежават противогъбични свойства. Въпреки че всички тези съединения притежават лечебни свойства, най-значимото съединение в риган е карвакрол. Научните изследвания се показали, че карвакрол е един от най-ефективните антибиотици, известни на науката.

Ползи за здравето на масло от риган

– Може да унищожи организми, които водят до развитие на инфекции по кожата и проблеми с храносмилането, пикочния мехур, както и хранително отравяне.
– Добро е за успокояване на много видове възпаления, вътрешни или външни. Също може да намали зачервяване и възпаление и да облекчи болка, която може да бъде свързана с артрит или нараняване.
Укрепва имунната система.
– Противоракова активност, чрез насърчаване на клетъчния цикъл и апоптоза (раковите клетки се самоубиват).
– Увеличава връзката и гъвкавостта на мускулите.
– Подобрява дихателното здраве.
– Може да се използва за кожни проблеми като акне и пърхот.
– Масло от див риган може да помогне при херпеси, болки в ставите и болки в мускулите.

Автор: mcshane

Източник: http://blogs.naturalnews.com/oregano-drops-ultimate-potent-antibiotic-oil/

 

 

One thought on “Капки риган – най-мощният антибиотик”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *