тиква-тиквички-скуош-жълти

В природата има почти 600 сорта каротеноиди. Тези фитохимикали са мастноразтворимите молекули, които дават на много плодове и зеленчуци блестящо оцветяване. Вероятно сте по-запознати с алфа- и бета- типа на съединението – същите братя и сестри, които осигуряват жълтите, оранжевите и червените пигменти, открити в храни като моркови, тикви и скуош. Въпреки това, други видове каротеноиди присъстват в големи количества в зелени листни зеленчуци като спанак и зеле.

Медицинската наука е наблюдавала отново и отново, че каротеноидите са изключително мощни антиоксиданти. Работейки поотделно или чрез синергични действия с други здравословни съставки, каротеноидите намаляват щетите, причинени от свободните радикали. Това, следователно, води до намаляване на вероятността от възпаление и подобрена имунна система.

Многобройни добавки имат изолирани каротеноиди в най-чистите им форми. Те са предписани за облекчаване на определени медицински състояния или за предотвратяване на специфични заболявания. Въпреки това, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате някаква алтернативна добавка за лечение на медицинско състояние. В най-добрия случай каротеноидите трябва да помогнат за по-здравословен начин на живот и не трябва да се считат за лечение на остро заболяване.

Лекарствени ползи от каротеноидите

Всяко разнообразие от каротеноиди има своя специфична терапевтична полза или ползи.

Като цяло, обаче, каротеноидите се използват като антиоксиданти. Те се използват за предотвратяване на някои заболявания, свързани с възпаление. Едно от по-известните показания за каротеноидите е дегенерация на макулата. Това се счита за нелечимо очно заболяване, което може да доведе до загуба на зрението. Състоянието се появява, когато макулата (част от ретината) е повредена. Въпреки че има много причини за това състояние, учените са отбелязали, че оксидацията, причинена от свободните радикали, може да бъде силен фактор. Предполага се, че достатъчен прием на каротеноиди може да предотврати това.

Здравните специалисти все още анализират специфичната механика при добавяне на каротеноиди. Те предполагат, че е по-добре хората да получат необходимото количество каротеноиди, като ядат колоритна храна. Препоръчваните дози варират, но повечето специалисти предлагат да се вземат около пет порции плодове и зеленчуци на ден.

Системи за тяло, които могат да се възползват от каротеноиди

Повечето изследвания, свързани с употребата на каротеноиди, са насочени към здравето на очите. Лекарите и учените забелязват статистическо подобрение в здравето на макулата сред хората, които следват диета, която съдържа богати на каротеноиди храни. Независимо от това, фитохимикалът може да се използва за подобряване на цялостното здраве. Може да се предположи, че техните антиоксидантни ефекти могат да поддържат всички системи на тялото, въпреки липсата на доказателства, които да потвърдят това.

Резюме

Каротеноидите са фитохимикали, които са добре известни антиоксиданти. Това са оцветителите, които се срещат в много плодове и зеленчуци.

 

Автор: Rhonda Johansson

Източник: https://www.naturalpedia.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×