(NaturalNews)

През годините са ви казвани толкова много противоречиви неща за месото, че в един момент най-вероятно вече не знаете какво да мислите за него. Може да почувствате нужда да се откажете от яденето на месо, поради толкова много добри причини, но същият въпрос винаги се връща да ви преследва отново и отново. Откъде да получите достойни източници на протеин, ако не ядете месо?

Има много източници, стига да следваме балансиран и здравословен хранителен режим. Определено трябва да започнете да гледате на киноата като страхотен безглутенов източник на протеин, който може да се яде ежседмично. Това е храна с комплексни въглехидрати и нисък гликемичен индекс, която ще помогне за контролиране на теглото чрез избягване на високи нива на кръвна захар, докато изпълва тялото с изключително важни хранителни вещества. Тази алкално-формираща храна е интересен източник на рибофлавин, който може да помогне за намаляване на честотата на мигрени, чрез подобряване на енергийния поток и обмяната на веществата в клетките.

Организацията по Прехрана и Земеделие на Обединените Нации е признала 2013 година, като „Международна Година на Киноа.“ За разлика от повечето други зърнени храни, не само, че киноа съдържа всички незаменими аминокиселини, но най-важното е, че съдържа значително по-високи количества от лизин и изолевцин, което е основната причина защо киноа може да се разглежда като източник на пълен протеин.

Така че какви са ползите за здравето?

Благодарение на направени изследвания с плъхове, учените са могли да потвърдят, че киноа има антиоксидантни свойства. В експериментите на плъхове, които вече са показвали оксидативен стрес, индуцирани от специфични концентрации на глюкоза се е давала киноа за период от пет седмици. Данните показват, че киноа действала като умерено защитно средство, ограничавайки липидната пероксидация, докато увеличавала антиоксидантния ефект в различни части на организма.

Въпреки че научните изследвания са били ограничени до експерименти  основно с животни, получените резултати карат специалистите да смятат, че киноа има много силни противовъзпалителни свойства. Доказано е чрез плъхове, че  редовното ѝ приемане, намалява нивата на възпаление в мастната тъкан, както и в лигавицата на червата. Фенолните киселини и сапонините в по-малка степен,  са отговорни за този процес.

Въпреки, че до сега няма обобщени съществени проучвания, че високото съдържание на фибри в киноа има способността да регулира нивата на кръвната захар, то със сигурност няма да е изненада, ако някой ден я признаят като ценна помощ за хора, страдащи от диабет.

Проучванията при животни ясно показват ефективността на киноа за понижаване нивата на общия холестерол и поддържане на здравословни нива на HDL или добрия холестерол; следователно няма да бъде много трудно да се видят сходни ефекти при хората.
Както при амаранта, киноа предпазва кръвоносните съдове от възпалително увреждане, което помага за ограничаване на рисковете от евентуални сърдечно-съдови заболявания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×