Кисело-мляко

Киселото мляко е резултат от бактериална ферментация на млякото. Тази бактерия се нарича млечнокисела бактерия. Ферментацията на лактоза произвежда млечна киселина, която е млечен протеин. Този млечен протеин придава на киселото мляко както вкуса, така и структурата му. Кравето мляко е най-популярният млечен източник, използван за производството на кисело мляко, тъй като е най-лесно достъпният. Киселото мляко обаче може да бъде произведено и от млякото на коза, бивол, камила, овца. Всеки вид мляко дава различни резултати и зависи също дали млякото е пастьоризирано, сурово или хомогенизирано. Повечето хора ядат кисело мляко като лека закуска, десерт по всяко време на деня, защото им харесва вкуса. Има много добри причини да харесвате киселото мляко.

Киселото мляко е пълно с витамини. То съдържа калий, рибофлавин, йод, цинк, витамин В12, витамин А и витамин Е. Също така съдържа витамин С, който може да помогне за предизвикване на загуба на тегло. Витамин С казва на мастните клетки да създават по-малко кортизол, който е хормонът, свързан с коремните мазнини. Това означава, че киселото мляко може да помогне на тялото да изгаря мазнините вместо да се запасява. Киселото мляко също е изпълнено с добрите бактерии, от които се нуждае храносмилателната ни система. Съдържа активни живи култури и пробиотици. Млечните продукти с ниско съдържание на мазнини също могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Киселото мляко съдържа протеин, който помага на човек да се чувства по-сит за по-дълго. Богато е на протеини. По-конкретно, за тези, които спортуват, протеинът е важен, тъй като съдържа аминокиселини, които могат да помогнат на мускулите да се възстановят след тренировка. Калцият в киселото мляко е чудесен за здравето на костите и здравите зъби. Някои видове кисело мляко съдържат повече от половината от дневните нужди. Комбинацията от калций и витамин D също може да помогне за предотвратяване на остеопорозата.

Всички тези невероятни ползи за здравето със сигурност зависят от вида на консумираното кисело мляко. Добавянето на кисело мляко към обикновената диета може да бъде чудесно, но четенето на етикети винаги е необходимо. Трябва да се вземат предвид калориите, мазнините и съдържанието на захар. Има марки, които добавят различни плодове и консерванти, които могат да направят киселото мляко по-скоро десерт, отколкото здравословен вариант. Много опции с намалено съдържание на мазнини и ниско съдържание на мазнини са пълни с изкуствени подсладители. Киселото мляко може да се използва и като алтернатива на майонезата, за добавяне на плътност към салатните дресинги или за заместване на заквасена сметана. Има толкова много аромати и обикновеният аромат може да се използва за много цели. Разбира се, човек трябва да може да борави с млечни продукти. Киселото мляко е чудесно средство за избор на здравословен начин на живот. Намерете типа, подходящ за вашето тяло, талия и вкусови рецептори и вижте доколко то може да ви помогне.

Автор: everybodysfit

Източник: naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×