момиче-сополи-течащ-нос-кихане-настинка-грип

Техническият термин за кихане е “sternutation”. Това неволно действие се случва, когато слузните мембрани (лигавицата) се дразнят в носа и гърлото. Има редица неща, които могат да причинят кихане. Най-често срещаните виновници са симптомите, произтичащи от настинка, грип или алергии. Екологичните причини включват цветен прашец, прах, силни миризми, пипер, прахове, промяна на температурата, пърхот за домашни любимци, мухъл, поглед към ярки светлини и сух въздух. Актът на кихане изчиства носа от бактериите и вирусите.

Когато нещо чуждо влезе в носа, мозъкът сигнализира гърлото да се затвори бързо, както и очите и устата. Гръдният мускул бързо се стеснява, докато мускулите на гърлото се отпускат. Това причинява изтласкване на въздух със слюнка и слуз от устата и носа…. Това действие освобождава до 100 000 микроби във въздуха, които пътуват с около 100 мили в час. Вашето кихане освобождава тези дразнители обратно във въздуха, така че затова покриването на носа и устата е важно.

Има някои интересни обстоятелства, когато става въпрос за кихане. Първо, някога кихали ли сте в съня си ? Не, защото вашите кихащи нерви спят, когато и вие спите. Знаете ли, че игуаните кихат повече от всеки друг? Това се дължи на тяхната храносмилателна система, при която кихането им позволява да отделят излишната сол.

Има много митове за кихането. Един от тях е, че сърцето ви спира, когато кихате – не е вярно. Гръдният кош се свива, притокът на кръв спира, но сърцето не спира. Ритъмът може да се промени, след което да се върне към нормалното, но не умирате и не се връщате към живота след кихане.

Понякога може само веднъж да кихнете или да кихате два, три или много пъти. Вие ще продължите да кихате, докато лигавицата на носа се изчисти. Колко шумно кихате е като при оригването. От вас зависи да контролирате силата на звука.

За да избегнете тези „изригвания“ от носа, научете дразнителите си и помислете за това, което може да ви е накарало да кихате два или три пъти. Запушване на носа ви или изказването на една забавна дума като „кисели краставички“ може да спре кихането, но тялото ви се опитва да измъкне нещо от вашата система. Най-добре е да оставите кихането да изригне, вместо да се опитвате да го предотвратите. Бъдете вежливи и покрийте носа и устата си, след това измийте ръцете си. Светът е запълнен със бактерии и единственият начин, по който можем да помогнем да се спре това разпространение, е да запазим нашите микроби за себе си, доколкото можем.

Автор: everybodysfit

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *