(NaturalNews)

Аминокиселините са фундаментални молекули, които играят много важна роля за физиологията на човека и животните. Когато човек е с дефицит на определена аминокиселина, поради диетично ограничаване или метаболитни проблеми, това може да доведе до много сериозни здравословни проблеми. Тази статия обсъжда значението на няколко изключително важни аминокиселини.

Всички аминокиселини играят важна роля в различни процеси на тялото, но някои са по-важни, отколкото други. Бихме могли да обсъдим всяка една от тези ключови молекули, но в тази статия ще включим метионин, таурин, цистеин, аргинин, триптофан, лизин и глутамин.

Метионин

Метионинът е ключова аминокиселина, която внася метилови групи и сяра в тялото. Той е съществен прекурсор за формиране на цистеин, глутатион, таурин и допринася за образуването на инсулин и коензим А. Метаболизмът на метионин е обект на много нарушения, които допринасят за редица заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, дефекти на невралната тръба, остеопороза и невропсихиатрични разстройства.

Таурин

Тауринът стимулира задържане на калий. Изследвания показват, че той има способността да обръща сърдечни аномалии, предизвикани от сърдечни гликозиди или епинефрин. Напълно износените бебета имат минимален капацитет да метаболизират метионин. Майчиното мляко е с високо съдържание на таурин, докато краве млякото съдържа само следи.

Цистеин

Тази базирана на сяра аминокиселина е ключова част от метаболизма на метионин и образува дисулфидни връзки в и между протеиновите вериги. Тя реагира с витамин В5 и образува коензим А, който служи като прекурсор на таурин и е компонент, ограничаващ скоростта на мощния антиоксидант глутатион (GSH).

Това помага за активиране на цитотоксични Т клетки, стимулира Т-клетъчната пролиферация в отговор на митогени и отличава Т и В лимфоцитите. Цистеинът също е критичен за детоксикацията и отделянето на различни токсини и защитава клетъчните структури от оксидативен стрес.

Лизин

Той подпомага предаването на аминогрупи чрез образуване на връзка между ензимите трансаминази. Това е важна част от процеса на метаболизма, без който тялото не е в състояние да функционира. Лизинът подобрява чревната абсорбция на калций и подобрява опазването на калций в бъбреците.

Също така е от съществено значение за образуването на карнитин и използването на мастни киселини за енергия в клетките, и необходим за правилна имунна функция. Добавянето на L-лизин е доказано, че подобрява функцията на имунната система и увеличава растежа на тимуса.

Аргинин

Това помага на тялото да отделя растежен хормон и пролактин, както и панкреатична секреция на инсулин и глюкагон. Аргининът помага в производството на азотен оксид и повишава образуването на колаген. И двете от тези функции са от ключово значение за сърдечно-съдовата система, като подобряват притока на кръв и целостта на кръвоносните съдове.

Изследвания свързват добавянето на аргинин с намалена интимална дебелина и съдова реактивност при атеросклероза. Той също така помага за намаляване на слепването на тромбоцити и образуването на тромби в артериалните стени.

Триптофан

Това е основният прекурсор за образуването на серотонин, който играе огромна роля в регулирането на настроението, регулирането на болката и съня. Ниските нива на триптофан могат да доведат до смущения в настроението, хронична болка и безсъние. Серотонинът образува мелатонин, който индуцира спокоен сън. Мелатонинът е и мощен антиоксидант и имуномодулиращо средство.

Глутамин

Това е най-разпространената аминокиселина в кръвта. В клетките глутаминът играе много важна роля в цикъла на Кребс и образуването на енергия. Глутаминът е важен за поддържането и възстановяването на целостта на стомашно-чревната лигавица.

Когато запасите на глутамин са недостатъчни това може да доведе до атрофия на червата, възпалителен стрес, свързан с червата и бактериален свръхрастеж в тънките черва. Високи дози глутамин  предотвратяват атрофия на лигавицата и бактериална транслокация при случаи с бактериален свръхрастеж на тънките черва.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *