Кой да знае, че флавоноидите от чай, горски плодове и грозде предпазват от развитие на диабет?

(NaturalNews)

Учудващо, сред хилядите, които са новодиагностицирани с диабет, много малко осъзнават, че това заболяване може да се съкрати нормалната продължителност на живота с 10 до 15 години и драстично да намали качеството на живот, като води до неизбежните усложнения – влошено зрение, бъбречна недостатъчност и нерви. Неинформираните индивиди са склонни да гледат на диабета като относително меко заболяване, тъй като непосредствените симптоми са до голяма степен мълчаливи и медицинските професионалисти бързо определят редица безполезни лекарства, които имат малко влияние върху прогресията на заболяването и повишен риск от ранна смърт.

Същите тези хора ще бъдат шокирани да разберат, че малки диетични  промени в начина на живот могат да помогнат да се спре тази смъртоносна болест далеч по-добре, отколкото всеки буламач на Голямата Фарма, стимулиращ проблемния панкреас да произвежда повече инсулин и да кара глюкоза в клетките. Натрупващ се обем от доказателства продължава да показва, че изобилие от природни съединения, известни като флавоноиди, помагат за нормализиране на метаболитен синдром и началото на диабет, особено в комбинация със системно намаляване на диетични захари и рафинирани въглехидрати.

Проучващ екип от Колежа Кингс в Лондон и Университета на Източна Англия във Великобритания, който е публикувал резултатите от своята работа в Списание по Хранене, е установил, че приемът на много високи нива на флавоноиди, намерени в храни като шоколад, чай, горски плодове и вино, могат да помогнат за защита срещу диабет тип II, вероятно благодарение на намалена инсулинова резистентност и подобряване на регулацията на глюкозата. Изследователският екип анализира 1997 доброволци от женски пол на възраст между 18 и 76 години и ги моли да попълнят въпросник за храната в опит да се оцени тяхното общо хранително потребление на флавоноиди и приема им от шест флавоноидни подкласове: антоциани, флавони, флаван-3-оли, полимерни флавоноиди, флавоноли и флавони.

Флавоноидите от естествени храни понижават системно възпаление, за да осуетят диабетни рискови фактори

Учените установили, че жените, които са консумирали най-високите нива на флавоноиди са подобрили нивата на протеин, наречен адипонектин, известен регулатор на нивата на глюкоза и други метаболитни механизми. Освен това, изследователите са открили, че жените, които консумират най-много антоцианини са с най-малка вероятност да имат хронично възпаление, състояние, свързано с диабет, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и рак.

Водещият автор на изследването д-р Аедин Касиди коментира: “Показахме, че антоцианините, съединения, отговорни за червено-синия цвят на горските плодове и други плодове и зеленчуци, могат да подобрят начина, по който се справяме с глюкозата и инсулина и да намаляват възпалението, рисков фактор за сърдечно-съдови съдови заболявания и диабет. Тези данни показват, че трябва да ядем повече от тези храни, богати на флавоноиди в нашата диета. “Какаовият флавоноид, намиращ се в тъмния шоколад (със съдържание на какао над 75%) е установен, че има най-драматичен ефект за понижаване на кръвното налягане, нивата на възпаление, подобряване притока на кръв и артериалната еластичност.

Д-р Касиди и неговият екип заключават: “Като цяло, тъмният шоколад съдържа повече от мощните биоактивни съединения, а добавянето на малко количество шоколад към иначе здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци може да бъде важно в усилията за превенция за намаляване  риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип II.” Добавянето на 3-5 порции естествени храни дневно, които са пълни със здравословни количества флавоноиди и ограничаването или премахването на захар и преработени храни, може би държи ключа към намаляване  риска от диабет и предотвратяване на свързаните с него усложнения, които ограничават продължителността на живота за много, нищо неподозиращи, хора.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: John Phillip

Превод от английски на българскиВашият коментар