Кокосовото масло, което беше избутано от нашите кухни, поради политическа, селскостопанска и фармацевтична намеса, прави своето завръщане.

Наситените мазнини, като кокосово масло или краве масло получиха лошо име и бяха обвинени като основна причина за нарастващия брой на затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Докато светът направи преход към хидрогенирани растителни масла, тези здравни проблеми все още са във възход. Така че е време да се признае, че сме се отказали от една от най-здравословните суперхрани в света.

Ето 8 причини, поради които трябва да започнете да използвате кокосово масло всеки ден:

1. Не всички мазнини са създадени еднакво

Кокосовото масло е с уникална комбинация от средно-верижни мастни киселини или триглицериди (МСТ), които са лесни да метаболизиране в сравнение с намерените в повечето други храни, съдържащи мастни киселини с дълга верига. Те отиват директно до черния дроб, където се използват за производство на енергия или се превръщат в кетонни тела.

2. Кокосовите потребителите са сред най-здравите хора на Земята

Изследване на полинезийски популации, които разчитат на наситените мазнини от кокос като основен източник на енергия, не показват никакви данни за повишена степен на диабет, сърдечно-съдови проблеми или високи нива на холестерол.

3. Помощ при отслабване

Забравете за мисълта, че мазнините ви карат да напълнявате. Здравословните мазнини, като кокосово масло, ви дават повече енергия, увеличават метаболизма на мазнините (или изгаряне на мазнините), балансират хормони, както и намаляват апетита. Въпреки че маслото не е чудо за отслабване, то определено може да ви помогне, за да контролирате и управлявате теглото си.

4. Защита на мозъка

МСТ са се превърнали в кетонни тела в нашия черен дроб. Тези кетонови тела са показали, че намалят епилептични припадъци, особено при деца и именно това може да бъде отговорът за намаляване  симптомите на болестта на Алцхаймер.

5. Грижа за кожата

Кокосовото масло е един от най-добрите естествени масла, за да запазите кожата си здрава и подмладена. То помага да се балансират нивата на омазняване, да се запази влагата и може да блокира до 20% от слънчевите ултравиолетови лъчи.

6. Подобряване  здравето на устата

Кокосовото масло има антибактериални свойства и държи устата чиста и намалява лош дъх. Опитвали ли сте издърпване с масло за по-бели зъби, подобряване  здравето на венците, както и намаляване на плаката? Кликнете тук за повече информация.

7. Укрепване на имунната система

Кокосовото масло работи като антибактериално, противогъбично и антивирусно средство. То помага за укрепване на имунната система и се бори с вредните натрапници като Listeria monocytogenes, Clostridium difficile, Helicobacter pylori и много повече.

8. Увеличава усвояването на хранителни вещества

Множество изследвания показват, че добавянето на здравословни мазнини към ястията помага на организма да получи повече хранителни вещества – като лутеин, ликопен, витамин E и бета-каротин – от храната, която ядете.

При закупуване на кокосово масло се уверете, че то е нерафинирано, органично, върджин кокосово масло, за да се възползвате от всички тези прекрасни ползи.

 

 

Автор: Amy Goodrich

Източник: http://blogs.naturalnews.com/coconut-oil-ancient-superfood-back-rise/

By admin

One thought on “Кокосово масло, древна суперхрана, която се завръща”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *