(NaturalNews) Мамографиите са толкова широко използвани и насърчавани за диагностициране на рак на гърдата, че човек би си помислил, че са много надеждни. Това, за съжаление, е далеч от истината.

Фалшиви положителни резултати

Това означава, че мамографии предполагат, че жената има рак, когато в действителност тя няма.

В едно шведско изследване, публикувано в British Medical Journal, в което участват 60 000 жени на възраст 40-64, става ясно, че 70 процента от 726 жени, пренасочени към онколози за лечение след мамографии, всъщност нямат рак.

Според статия, публикувана в The Lancet през юли 1995 г., от 5-те процента от мамографиите, които предполагат по-нататъшно изследване до 93% в действителност са неверни положителни резултати. Друга статия в The Atlantic Monthly през юни 1996 разкрива, че при 70 до 80 процента от положителните мамографии не разкриват наличие на рак след биопсия.

Фалшиво положителни резултати водят до много ненужни биопсии и други инвазивни хирургични процедури, което води до ненужно разхищение на пари и ресурси, емоционална травма, финансово източване, физическо осакатяване, както и загуба на гърдите.

Неточност при по-плътна тъкан на гърдата

Жените под 40 като цяло имат по-плътна тъкан на гърдата, а това намалява точността на мамографията. Изследване, публикувано в Radiology през 1991 г. е изчислило, че 90 на сто от случаите, препратени за по-нататъшно тестване след мамография, би могло да бъде поради неясни показания, произтичащи от плътната тъкан на гърдата.

Фалшиви отрицателни резултати

Отчасти поради невъзможността за ефективно откриване на тумори в присъствието на по-плътна тъкан на гърдата, мамографиите също имат значителни нива на фалшиви отрицателни резултати. Това означава, че мамографиите не показват наличие на рак, когато в действителност жените имат болестта и този недостатък може да се окаже фатален за много жени.

Дори и за жените на възраст между 40 и 49 г., които имат по-малко плътна гръдна тъкан, отколкото по-младите жени, Националният институт за рак през 1993 г. отбелязва висока поява на „пропуснати тумори“ – около 40% от фалшиви негативни.

Засегнати от естроген заместителна терапия

Точността на мамографията също се влияе и от естроген-заместителна терапия (ERT). Едно проучване на 8800 жени в постменопауза, публикувано в списанието на Националния институт за рака през 1996 г. установява, че употребата на ERT води до 71 процента по-голям шанс за получаване на фалшиви положителни резултати от мамографии. Той също така повдигна вероятността от фалшиви негативни резултати.

Пропуска малки тумори

Мамограмите също не могат да засекат тумори, които са по-малки от 2 см в диаметър. При тумор от около 1 сантиметър, вече може да се усети с ръка чрез самостоятелно изследване. С подходящо обучение, жените могат да напипат още по-малки тумори.

Късно откриване

Диагностичен инструмент като Термография може действително да открие рак на гърдата, години преди мамографиите.

Късното откриване на рака на гърдата е проблематично, тъй като някои жени, например тези под 40 г. са склонни да имат по-бързо растящи тумори и състоянието им може бързо да се влоши по-между мамографиите.

Заключение

След поставянето на всичко заедно, не е изненада, че някои изследвания, включително скорошно голямо проучване, което разглежда 90 000 канадски жени за период от 25 години, е установило, че мамографиите не намалят общото равнище на смъртност от рак на гърдата.

Има много лекари, които са категорични, че мамографиите не са ефективни за откриване на тумори на гърдата. С многобройните си ограничения, свързани с точност и потенциални вреди – радиация увеличаваща риска от рак на гърдата и физическата компресия на гърдите, която може да доведе до разпространение на рака – защо мамографиите са така широко използвани?

Многобройни експерти казват, че това се дължи на политика и печалби на индустрията.

Д-р Ръсел Блейлок, онколог, мозъчен хирург и невролог, казва, че „диагностиката наистина не е толкова точна“, но „толкова много пари се правят от нея и толкова много пари са били инвестирани в тези звена на болниците, че никой не иска да признае истината“.

„Ако бях жена, никога не бих си направил мамография,“ казва той.

Възможните алтернативи са самостоятелни прегледи чрез напипване и термограми.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор:  Reuben Chow

 

By admin

One thought on “Колко точни са мамографиите в откриване на рак на гърдата?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *