(NaturalNews)

Копривата има дълга история на използване в билковата медицина. Тя разполага с широка гама от ползи за здравето за предотвратяване или помощ за лекуване на различни здравни проблеми. Това целогодишно растение, отглеждано в умерена среда, определено набира добре заслужена репутация в научните среди, особено в Европа и по-специално в Германия, където тестове върху хора са показали убедителни резултати, относно способността на копривата да спомага за поддържането на простата здрава.

Какво друго може да направи за вас? Въпросът трябва да е, какво не може да направи за вас. Може би трябва да помислите за добавяне на това страхотно лечебно растение в редовната си диета, тъй като то е показало обещаващи резултати с редица други заболявания, като болестта на Алцхаймер, артрит, астма, инфекции на пикочния мехур, бронхит, бурсит, възпаление на венците, подагра, копривна треска, камъни в бъбреците, ларингит, множествена склероза, предменструален синдром (ПМС), ишиас и тендинит. Използва се също и локално за подобряване на външния вид на косата, затова се разглежда като възможно средство за защита срещу мазна коса и пърхот.

Д-р Андрю Виел, автор на Natural Health/Natural Medicine твърди, че просто няма нищо по-ефективно от копривата за облекчаване на алергии. Неговото убеждение е подкрепено от проучвания, направени в Национален Колеж по Натуропатична Медицина в Портланд, Орегон. Известно е, че деконгестанти, антихистамини, инжекции за алергия и дори лекарства с рецепта, подобни на Алегра и Кларитин работят само върху симптомите на алергиите, също така те изглежда губят силата си в продължение на определен период от време. Тези лекарства могат да предизвикат сънливост, сухи синуси, безсъние или високо кръвно налягане. Копривата от друга страна не предизвиква нито един от тези потенциални странични ефекти.

Изследвания показват, че тя защитава простатата

Копривата е особено полезна за мъжете, тъй като пряко спомага за поддържане на здрава простата, както и здравословен уринарен тракт. Екстракти от корен от коприва са показали в изследвания, че устойчиво облекчават такива симптоми в сравнение с плацебо. Коренът на копривата има много активни химикали, които играят важна роля за намаляване на последиците от уголемена простата.

Медицински Университет Essen в Германия потвърждава колко ефективен може да бъде коренът от коприва при лечение на уголемена простата. Още през 2000 г. е било публикувано във Вестник Medica Planta, че учени са станали свидетели, че екстракти от коприва потискат проблемните клетки в простатата да не се размножават и по този начин се стига до заключението, че коренът от коприва има някои активни съединения, които определено оказват съдействие за запазване на простатата здрава.

Друго проучване е проведено в Полша, включващо 134 души, всеки един с настоящи симптоми на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). За осем седмици, на всеки от тях се дава 300 мг екстракт от копривен корен в съчетание с минимална доза екстракти на кора от пигеум африканикум. Само след 28 дни от началото на клиничното проучване при пациентите се забелязват важни промени в уринния поток, остатъчна урина и никтурия.

Източник: http://www.naturalnews.com/041080_stinging_nettle_arthritis_relief_natural_remedies.html#ixzz2YKUR8JL8

Автор: P. Simard

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×