Дивият копър (Резене) е доста известен и включван в ястия, особено в италианската и средиземноморската кухня. Луковицата, стъблото, листата и семената са годни за консумация, също така може да го разпознаете като един от основните компоненти на алкохолната напитка абсент.
Многото му ползи за здравето са били забелязали в продължение на повече от 2000 години. Той е бил популярен сред римското общество и лекарите от древна Гърция. Дивият копър е бил широко използван за подпомагане на телесните функции на бъбреците, далака, черния дроб, белите дробове и храносмилателната система.

Въз основа на предаваното познание от едно поколение на друго, а понякога и напълно потвърдено от научни изследвания, известно е, че помага при лечение или подобрява физическите състояния, като например диария, нарушено храносмилане, газове, запек, болест на сърцето, кръвното налягане, затлъстяване, нарушения в менструалния цикъл, респираторни заболявания и дори рак.

Копърът е доста богат на фитоестрогени и е много уважаван източник на витамин С, фолиева киселина, калий и фибри. Фибрите, фолиевата киселина и калият имат доста благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, като също така помагат за отстраняване на канцерогенни токсини от дебелото черво. Както изглежда, членове на Университета Еулджи в Корея са открили, че простото вдишване на етерично масло от копър е помогнало до голяма степен за смилане на храната при плъхове, докато понижава техния прием на калории.

Копърът действа като превантивен агент срещу канцерогенеза

Както при почти всички билки, копърът е много мощен антиоксидант, но специфични проучвания, направени в Университета на Тексас MD Андерсън Раков Център показват, че той има изключителни противовъзпалителни свойства, благодарение на фитонутриента на име анетол. Този конкретен компонент допринася не само за блокиране на възпалението, но също така блокира и превръщането на нормалните клетки в ракови.

Експерименти, проведени върху плъхове в Ню Делхи, Индия, са накарали учени да осъзнаят, че семената от копър имат химиопрофилактичен ефект, въпреки че варира в зависимост от дозите, които се прилагат на субектите. В своите изследвания са били наблюдавани много внимателно швейцарски мишки албиноси с индуцирана кожа и папиломен генезис в предния стомах. По същество, тези тестове показват, че увеличаването и образуването на нови ракови клетки се инхибира силно от защитната химическа реакция на семената от копър.

Копърът може да помогна за потискане на апетита, както и активиране на метаболизма. Държавният институт по земеделието в Германия Тюрингия е показал, че копърът помага за намаляване  консумацията на храна. Смята се също, че консумацията на копър не само, че може драстично да намали желанието за храна, но също може да причини по-ефективно разлагане на мастни натрупвания в кръвта, за да се използват като източник на енергия. Копърът също е склонен да увеличава уриниране и ще доведе до намаляване на водното тегло. Определено е препоръчително да го добавите към всяка програма за отслабване, която също трябва да включва само здравословни и пресни органични продукти.

И накрая, през 2011 г., изследователи от Университета на Гранада са открили, че копърът може донякъде да помогне със съня, благодарение на неговото съдържание на мелатонин.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

By admin

One thought on “Дивият копър може да помогне за неутрализиране на рак и насърчава загуба на тегло”

Напиши коментар

Добави обява

×
×