Астрагал е многогодишно растение с родина Китай, Монголия и Корея. Лекарствената част на растението е корена му, която се използва в множество добавки или самостоятелно както и в съчетание с други билки. Растенията обикновено се оставят да узреят за около четири години, преди да се оберат. След това коренът се суши преди употреба.

Историята на Астрагал

Този корен е бил използван в продължение на векове в традиционната китайска медицина за стимулиране на имунната система и за намаляване на ефектите от стреса върху организма. Китайците считат ползите от корен на астрагал като тонизиращо лекарство, което може да  лекува и да укрепи всички органи в тялото.

Как действа?

Нови изследвания доказват, че много от древните вярвания относно астрагал са всъщност истина. Коренът е в състояние да попречи на въздействието на свободните радикали. Астрагал е в състояние да стимулира имунната система и да помогне за предотвратяване на някои форми на рак. Доказано е, че може да помогне за предотвратяване на диабет чрез понижаване на кръвната захар и подобряване на сърдечно-съдовите заболявания, намалява риска от сърдечни пристъпи или инсулт.

Той дори може да помогне за защита на ДНК и да удължи живота на човек чрез активиране на ензим в организма, който ще стимулира производството на теломерите. Те помагат да се запази ДНК, намаляване на риска от смърт на клетките.

В момента текат проучвания   в опит да се види дали първоначалните изследвания, посочващи ползите от корен на астрагал, може да са още по-всеобхватни, отколкото се подозира. Тези тестове включват определянето на неговата полезност за лечение на настинки и сезонни алергии, като лек за анемия и помощ за контролиране на бъбречни заболявания и хепатит.

Рисковете от Астрагал

Астрагал може да взаимодейства с други лекарства като литий или тези, които се използват за потискане на имунната система. Всеки с автоимунно заболяване, трябва да се обърне към своя лекар преди да използва тази билка. За сега няма показани други странични ефекти на астрагал, въпреки че се препоръчва да не се дава на деца, защото са проведени много малко педиатрични изследвания на корена. Препоръчва се също да не се използва от жени, които са бременни.

Как се приема?

Има много начини да се възползвате от предимствата на корен от Астрагал. Може да се вари, за да си направите чай или да използвайте тинктура, която може да бъде взета директно. Има течни форми, мехлеми и таблетки. Колко ще се приемат, ще зависи от това, в каква форма го приемате, както и собствения ви ръст, тегло и възраст. Можете да получите препоръка от вашия лекар или следвайте указанията на опаковката на формата, която закупите. Избягвайте предозиране тъй като твърде много астрагал може да бъде вреден за имунната система.

 

Автор:  Anna McPhee

Източник: http://blogs.naturalnews.com/astragalus-root-reduce-free-radical-damage-boost-immune-system-possibly-repair-dna/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *