Кофеинът може да причинява повече проблеми, отколкото си мислите

Кофеинът е неизменна част от американската култура, а и не само, с възможност за невероятните 90 процента от американците да го консумират редовно, много от които са пристрастени към него. Точно колко е вреден или не е кофеинът, зависи от това кого слушате.

Докато повечето експерти смятат, че малки количества най-вероятно не са опасни, повечето от изследванията досега върху него се отнасят директно до използването му в лекарства и хранителни добавки. От друга страна, умерени количества кофеин може действително да бъдат от полза като помощно средство за лечение на депресия и може би дори да помогнат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и диабет.

Дори консумиран в излишък, по-голямата част от проблемите са минимални в сравнение с другите съставки на лекарства или добавки. Страничните ефекти, като тревожност, нервност и главоболие не са сериозни, според някои изследователи.

Това е жалко, защото има изследвания в подкрепа на факта, че той може и да предизвика по-сериозни проблеми, ако не се взема в умерени количества. Както физически, така и емоционално. Всъщност д-р Джак Джеймс, редактор на вестник Caffeine Research и ръководител на отдела по психология в университета в Рейкявик, смята, че кофеинът е причина за много смъртни случаи, които не са били взети достатъчно сериозно в началото.

Той смята, че твърде честото му добавяне към лекарства, енергийни напитки и алкохолни напитки представлява сериозна заплаха. Той дори казва, че кофеинът трябва да се облага със същите данъци като алкохол и цигари и продажбата на продукти с кофеин да бъде ограничена, когато става въпрос за деца.

Така че освен общите ефекти от кофеина, като главоболие, нервност и тревожност, са възможни и други по-сериозни проблеми. Тук са само няколко неща, които трябва да знаете преди да пиете чаша кафе или енергийна напитка.

Кофеин и хемороиди

Твърде много кофеин няма да предизвика хемороиди. Но LAColon казва, че той може да направи лечението им много по-трудно. Много кофеин често може да доведе до диария или запек.

Проблеми със съня

Според статия на Forbes, на кофеина са необходими 24 часа, за да излезе от системата ви. Пиете чаша кафе в девет сутринта, в девет вечерта 25 процента от този кофеин ще продължи да бъде във вашата система. Като стимулант, кофеинът прави заспиването по-трудно. Но дори и когато най-накрая заспите, кофеинът ще намали REM (бързото движение на очите), което е от жизненоважно значение за добър сън през нощта.

Събуждате се на следващата сутрин, усещате се не толкова освежени и все още уморени. Така че можете да премине към друга чаша кафе или енергийна напитка с кофеин в нея. Той помага. За малко. След като действието му премине, вие отново сте уморени и имате нужда от още. Сега  кофеинът е отново в системата ви, когато дойде време за лягане.

Киселини и киселинен рефлукс

След пиенето на кафе, дори и ако то е безкофеиново, налягането в областта, разположена между стомаха и хранопровода намалява. Това позволява на киселинните вещества в стомаха по-лесно да се издигнат през хранопровода, което често води до киселини и рефлукс.

Д-р Сам Робинс казва, че не само кафето, но и енергийните напитки могат да бъдат още по-лоши. Много кофеинови напитки съдържат захар и фосфорна киселина, която служи като консервант. Тези напитки имат изключително ниско рН, колебаещо се около 2. Това е много кисело и с течение на времето хранопроводът и стомахът стават супер чувствителни към всичко кисело или пикантно.

 

Автор: Veronica Davis

Източник: http://blogs.naturalnews.com/caffeine-causing-problems-think/Вашият коментар