Корен-куркума-куркумин

(NaturalNews)

Куркумата отдавна е една от най-ценните подправки от Изтока, но ползите ѝ се простират далеч отвъд прекрасния вкус и цвят, който придава на много рецепти. Благоприятните за здравето свойства на куркумата са известни от хилядолетия, но едва наскоро е било открито, че ярко оранжевата подправка е също мощен съюзник в превенцията и лечението на рака.

Коренът с кафява кожа и ярко-оранжева плът е култивиран в продължение на повече от 5000 години в тропиците на Азия, където е бил ценен за лечение на редица състояния, включително „зъбобол, болки в гърдите, инфекция на пикочните пътища, метеоризъм, жълтеница, менструални неразположения, натъртвания, кръвоизливи и колики.“
Подправката проправя пътя си към Запада чрез арабски търговски пътища по време на 13-ти век и става популярна в целия свят. Куркумата сега се отглежда в тропически региони като Индия, Филипините и Карибите, и е вероятно най-известна като една от основните съставки на ястия с къри.

Наскоро е открито, че куркумата има потенциала да заменя химиотерапия и облъчване при лечение на някои видове рак – и е доказано, че предотвратява и се бори с почти всеки тип рак.

От сайта TheTruthAboutCancer.com:

Активната съставка в куркумата е извлечено съединение, наречено куркумин. Проучвания показват, че куркуминът помага за предотвратяване на различни форми на рак, включително на гърдата, на белия дроб, стомаха, черния дроб, дебелото черво, поради неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той спира развитието на рака като се намесва в клетъчните сигнални аспекти на хроничното заболяване.

Почти чудодейните свойства на „интелигентно убиване“ на куркумина инхибират растежа на туморите и разпространението на рака по основни начини на клетъчно ниво. Той има лабораторно доказана способност да инхибира конкретен, насърчаващ рака ензим (COX-2), възпрепятства притока на кръв към раковите клетки, предизвиква тумор-подтискащи гени, спира метастази (разпространение на рак в органите на тялото), убива лимфомни клетки и предотвратява повторно образуване на ракови стволови клетки.

Способността да се насочва към ракови стволови клетки е едно от най-мощните противоракови свойства на куркумина, както разкрива едно скорошно проучване.

От сайта GreenMedInfo.com:

Проучването описва широк обхват от молекулярни механизми, идентифицирани понастоящем, чрез които куркуминът атакуква ракови стволови клетки (CSCs), които са малцинството субпопулация от самостоятелно подновяващи се клетки в туморна колония, и които самостоятелно са в състояние да произвеждат всички други клетки в тумора, което ги прави най-смъртоносните, туморогенни клетки от всички, в рамките на повечето, ако не всички видове рак. Тъй като CSCs са устойчиви на химиотерапия и радиация, и дори може да бъдат провокирани от повишена агресивност чрез хирургическа намеса, те са широко смятани, че са отговорни за повторна поява на тумори и провала на конвенционалното лечение.

Можем само да се надяваме Агенцията по храните и лекарствата (FDA) и Голямата Фарма да не са в състояние да намерят начин да направят куркумина незаконен, тъй като изглежда, че той има толкова много обещание както и марихуаната, като превантивно средство и лек за рак. Това изявление е само частично на шега, защото, както винаги, ако потенциален лек за болестта може да бъде намерен в природата, фармацевтичните производители на лекарства нямат никаква полза ог него, тъй като намалява техните маржове на печалба.

Когато природни лекове и превентивни съставки са доказани, че имат заслуги, лекарствената индустрия обикновено ще извърви дълъг път, за да отрича и предотвратява тяхното използване, или поне да намери начини да ги синтезира и патентова, така че да могат да бъдат продавани на обществеността за огромни печалби, независимо дали техните версии са безопасни и ефективни – а често фармацевтичните версии не са.

Така че е добра идея е да започнете въвеждането на куркума в диетата си сега (ако вече не сте започнали) – и също така това е една много всестранно използвана подправка.

Къритата не биха били същите без куркума – това е една от основните подправки, открита в повечето варианти, и осигурява отличителния цвят и вкус – но тя също така е фантастична съставка, която може да се използва в много други рецепти, включително супи, месо, ястия с ориз и яхнии. Също така е чудесна и с яйца, картофи и дори шейкове. В допълнение, можете също да я съчетаете с черен пипер, който помага куркуминът да става по-ефективен.

Невероятната подправка куркума е още едно доказателство, че Майката Природа ни дава всичко, от което имаме нужда ….

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Daniel Barker

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×