Корен-куркума-куркумин

(NaturalNews)

Химическа съставка, която естествено се намира в корена от куркума, изглежда предпазва сърцето от стареене по същия начин както и умерените аеробни упражнения, според трио от проучвания, проведени от изследователи от Университета на Цукуба в Япония.

Коренът от Куркума е важен компонент на традиционните азиатски лекарствени системи в продължение на стотици години. През последните десетилетия, научни изследвания са потвърдили мощните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства на триото съставки в куркумата, известни като куркуминоиди „curcuminoids“, които дават на корените отличително жълто-оранжевия цвят. Въпреки че само една от тези съставки е известна като „куркумин,“ името често се използва за обозначаване на всички тях заедно.

Трите нови проучвания сравняват ефектите на упражнения и куркумин върху здравето на сърцето при жени след менопауза в продължение на период от осем седмици. Всички проучвания са били рандомизирани, двойно-слепи и плацебо-контролирани. Куркуминът е бил извлечен чрез колоидни наночастици.

Може ли куркумата да предотврати сърдечни болести?

В първото проучване, се изследват 32 жени, приемащи добавка куркумин, участващи в умерена аеробна тренировка или неподложени на интервенция. Изследователите измерили кръвоносно съдовата ендотелна функция – отзивчивостта на слой от клетки в кръвоносните съдове, които са ключов индикатор за здравето на сърдечносъдовата система като цяло – в началото и в края на проучването. Те открили, че докато в контролната група не е имало подобрение, в двете други групи упражнения и куркумин ендотелната функция се е увеличила значително. Най-изненадващо е, че подобрението в двете експериментални групи е идентично.

Второто проучване изследва ефектите на куркумин върху отзивчивостта на артериите при промяна в кръвното налягане („артериална отстъпчивост“), друг ключов показател за сърдечно-съдовите заболявания. В това проучване 32 жени са били рандомизирани да получават добавка куркумин, хапче плацебо, или да се подложат на рутинни упражнения плюс куркумин или хапче плацебо. Изследователите открили че, няма значително подобрение в контролната група, значими (еквивалентни) подобрения в двете други групи само упражнения и само куркумин, и най-голямо подобрение сред участниците, които са се упражнявали и са вземали добавките.

В окончателното проучване, те са изследвали последиците от упражнения и куркумин върху скоростта на свързаната с възрастта дегенерация на лявата камера на сърцето. 45 участници са били рандомизирани в една от същите четири групи, използвани във второто проучване.

Учените откриват още веднъж, че както физическите упражнения, така и куркуминът водят до значително увеличаване на здравето на сърцето. Конкретно, брахиалното систолично кръвно налягане (SBP) се намалява сред участниците, които са се упражнявали, независимо дали са взимали или не са взимали куркумин. В допълнение, аортния усилващ индекс на сърдечният пулс – (AIX) и аортното SBP намалят значително сред участниците, които са се упражнявали и взимали куркумин.

„Редовният прием на куркумин може да бъде превантивна мярка срещу сърдечно-съдови заболявания при жени в постменопауза“, пишат авторите на първото проучване. „Освен това, нашите резултати показват, че куркуминът може да бъде потенциална алтернатива за пациенти, които не са в състояние да се упражняват“.

Куркуминът се абсорбира най-добре от корен на куркума, а не от добавки.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *