(NaturalNews)

За тези, които са свикнали с бял хляб и понички, преминаването към пълнозърнести храни може да дойде като предизвикателство. Но яденето на пълнозърнести храни има много ползи за здравето и може да помогне за поддържането на теглото и нивата на холестерола. Така, че как да консумираме повече пълнозърнести храни? Процесът започва с определяне на това което не е пълнозърнесто, а се яде в момента, и намиране на пълнозърнести храни вместо това.

Следвайте тези указания:

Пазете се от кутиите

Откакто диетолозите казват, че пълнозърнестите храни са за предпочитане, множество пакетирани хранителни стоки са пълни с думите на кутиите си: „Вече с пълнозърнести храни“. В много от случаите, твърденето „пълнозърнести храни“ може да означава, че те се намират там, но в много малък процент. Търсете етикети, които казват „100%“ пълнозърнести и четете съставките, за да се уверите, че пълнозърнестите са едни от първите изброени съставки.

Заменете си скорбялата

През последните няколко години съществува този голям страх от въглехидрати и повечето от това идва от факта, че много хора  ядат бял ориз, бели макаронени изделия и бял хляб, които може да са евтини, но имат много малко вещества. Всички въглехидрати се превръщат в захар и в крайна сметка излишната захар се превръща в мазнини. Простата скорбяла, която съществува във всички тези „бели“ храни преминава много бързо в захарна категория, защото те са наистина на половината път до там преди да достигнат до масата. Пълнозърнестите храни отнемат повече време да се разградят, което означава, че сте сити по-дълго и имате по-добър шанс за получаване на  всички тези калории.

Най-лесните замени са пълнозърнест хляб вместо бял хляб, пълнозърнести макаронени изделия вместо бели макаронени изделия и кафяв ориз вместо бял ориз. Някои от тези храни може да струва повече от това, с което сте свикнали или да отнемат повече време за подготовка, но след като свикнете с тях, най-вероятно ще откриете, че те са по-ароматни и по-удовлетворяващи. Дори може да ви бъде трудно да се върнете към стария избор.

Алтернативни Зърна

Разбира се в живота има много повече от пшеница и ориз и веднъж след като се отдръпнете от белите зърна и ориз, също така можете да започнете да включвате някои други видове зърна в диетата си. Ето някои, които стават все по-популярни:

  • Киноа

Киноата е зърно с високо съдържание на протеин, което е доста популярно сред вегетарианците, и също е значителен източник на желязо и фибри. От салати до гювечи, киноа е доста добър избор.

  • Елда

Елдата е естествено зърно без глутен, която е популярна сред тези с глутенова непоносимост и често се използва в малко по-традиционни храни като палачинки, вафли или в спагети тип юфка, наречени соба.

  • Ечемик

Ечемик е зърно, което обикновено се прибавя към зеленчукова супа, но може да се използва по най-различни начини. Разполага с вкусен аромат и допълва салати и основни ястия, както и супа.

  • Овес

Овесът, разбира се най-често се наблюдава при старомодната овесена каша и закуски и замяната на студени зърнени закуски с купа овесена каша е един добър старт за включването ѝ в диетата ви. Това зърното е добро за най-различни бисквити, хляб и кифли, и дори може да се добави към ястие с месо.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×