(NaturalNews)

Вероятно сте забелязали нов вид картофи в магазина за здравословни храни. Този нов вид е роден в Южна Америка и се нарича лилав картоф, кръстен е така заради лилавия си цвят отвътре и отвън. Съществуват няколко разновидности на лилавия картоф като – Лилвото величество (Purple Majesty), Лилавия викинг (Purple Viking) и Лилавите перуански сортове.

Лилавите картофи са богати на антиоксидантни фитохимикали

Правилото на палеца при плодовете и зеленчуците е, че колкото по-дълбоки и по-богати на цвят са, толкова по-голямо е хранителното им съдържание. Пурпурният картоф не прави изключение от това правило. Той е богат на антиоксиданти, което е характерно за силно оцветения в синьо или лилаво антоцианин.

Това съединение е от мощното семейство на антиоксиданти флавоноиди и се открива в други, пълни с хранителни вещества храни, като боровинки и нарове. Най-известно е със своите качества за засилване на имунната система и борба с рака.

Освен това, този дълбоко пигментиран антиоксидант показва голямо обещание в защитата на целостта и структурата на ДНК и за насърчаване  производството на цитокини, които са жизнено важни за правилен имунен отговор. Също така показва впечатляващи противовъзпалителни свойства, помага за защита на здравето и целостта на капилярите и укрепва мембраните, може да има и роля в регулирането на естрогенната активност, която може да помогне за понижаване на риска от болести, свързани с хормоните.

Проучване показва, че лилавите картофи помагат за понижаване на кръвното налягане

Малко проучване, което беше представено на национална среща в Денвър през 2012 г. на Американското общество на химиците установява, че яденето на тези картофи понижава кръвното налягане на пациенти, които са ги консумирали в сравнение с такива, които не са. Това вероятно се дължи на техния терапевтичен ефект върху капилярите и кръвоносните съдове, както се споменава по-рано, и високата концентрация на друг фитохимикал, наречен хлорогенна киселина, която е свързана с понижаване на кръвното налягане при мишки.

Картофите обикновено се свързват с увеличаване на теглото и от някои като „забранена храна“, поради високото им съдържание на скорбяла. Така че е било изненадващо за мнозина, че консумацията на шест до осем малки лилави картофа на ден не само че понижава кръвното налягане на участниците, но и не предизвиква повишаване на теглото.

Има ли разлика във вкуса или текстурата, заради увеличените хранителни вещества?

Може би си мислите, че тъй като лилавия картоф има много повече хранителни вещества от стандартния бял картоф, трябва да има някаква разлика във вкуса или текстурата? Оказва се, че вкусът на лилавите картофи е забележително подобен на стандартните бели картофи.

Имат малко по-вкусен аромат и кремообразна консистенция, в сравнение с традиционните картофи. Това ги прави идеални за печене, мачкане, пържене и почти всичко друго, което можете да направите със стандартните картофи. Могат да бъдат много вкусни, когато се смесват с различни билки и чесън и се прави ястие от картофено пюре, тъй като са с кремообразна текстура, когато са сварени.

Както и при другите сортове картофи, опитайте се да не ги белите при готвене. Оставянето на кожата при готвене помага да се запечатат хранителните вещества и влагата в картофите. В допълнение, кожата на картофите е богата на фибри и може да съдържа допълнителни витамини и минерали. Кожата на лилавите картофи е богата на витамин С, и съдържа много полифеноли и калий, които я правят толкова полезна.

Автор: Danna Norek

Източник: http://www.naturalnews.com

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×