Навярно сте чували за магарешки бодил, дори и да не сте съвсем сигурни какво точно е това или какво може да направи за вашето здраве. Всъщност, най-вероятно дори да сте го виждали по поляните, но не сте съзнавали силата, която притежава този скромен плевел.

Наричан още бял трън, той има много качества, но е най-почитан поради влиянието си върху черния дроб. Той може да подобри чернодробните ензими, да подпомогне възстановяването на клетките в черния дроб и да помогне на тези, които страдат от чернодробни заболявания.

Един здравословен проблем, свързан с черния дроб, който се развива през последните години, е неалкохолното мастно чернодробно заболяване. Белият трън може да помогне за лечението на състоянието и да го спре от преминаване в неговата по-сериозна форма – стеатохепатит. Изследванията показват, че белият трън може да помогне на пациентите с хепатит да се върнат на работа по-рано, а също така да намалят тревожността и депресията.

Той може да предпази черния дроб от последиците от наркотици и тежки метали, и също така помага за детоксикацията му. Например, прегледът в изследванията на фитотерапията показва, че силимаринът, антиоксидантният флавоноид, който прави бодливия трън толкова полезен, може да предпази черния дроб от радиация, отровни гъби, ацетаминофен, претоварване с желязо и дори алкохол.

Това също е отличен начин да се получи защита от токсичните ефекти на химиотерапията. Отдавна е известно, че белият трън може да работи срещу рака, като намалява окислителното увреждане и възпалението, които могат да стимулират заболяването. Той също помага на тялото ви да запази глутатиона, антиоксидант, който се бори с възпалението. Изследователи от Университета в Минесота са установили, че силимаринът може да се бори с рака, като предотвратява свързването на токсините с рецепторите в клетъчните мембрани.

Изследване, публикувано неотдавна в Международния дневник на онкологията, установило, че една форма на силимарин, известна като силибинин, може да потиска химиорезисната реакция, която възниква, когато ракът не реагира на лекарства. Изследователите също установиха, че могат да предотвратят по-нататъшно злокачествено заболяване, да потискат туморния растеж и да предпазват от ДНК мутации, които причиняват рак. Други изследователи отбелязват, че може да предотврати увреждания на черния дроб, причинени от химиотерапия, като освен това предпазва лигавиците и кожата от увреждания, свързани с радиационна терапия.

Белият трън е също полезен при депресия, регулиране на глюкозата и гъбички

Знаете ли, че белият трън може също да служи като естествен асансьор за настроение? Проучванията при животни показват, че може да намали депресията и тревожността, предизвикани от травматично мозъчно увреждане. Друго изследване показва, че силамаринът в магарешкия бодил може да работи за поддържане на настроението така както лекарствата флуоксетин (Prozac) и диазепам (валиум). Той има силата да обръща промени в хипокампуса и мозъчната кора, причинени от стреса, като същевременно увеличава нивата на невротрансмитери като допамин и серотонин.

Освен това, тъй като може да намали невродегенерацията и възпалението, той също се разглежда като потенциално лечение или превантивна мярка за болестта на Алцхаймер.

Проучванията показват, че приемането на магарешки бодил в комбинация с босвелия и коприва може значително да намали нивата на кръвната захар, като същевременно намали и триглицеридите. Също така е доказано, че предпазва ретината от увреждане, причинено от диабет. Това може да е причината, поради която аюрведическите лечители са давали на диабетици магарешки бодил в продължение на стотици години.

Силимаринът в белия трън също е показал, че прониква в клетъчните мембрани на микроби от Candida, спирайки растежа и разпространението на тази гъбичка, която причинява мозъчна мъгла, обриви, храносмилателни проблеми и умора.

Въпреки, че белият трън  по принцип е считан за безопасен, той е нещо, което ще искате да избегнете, ако сте алергични към амброзия. При повечето хора обаче той се понася добре, въпреки че по-високите дози могат да доведат до някои нарушения на храносмилането.

Ефективна и относително безопасна, това е една билка, за която е добре да се помисли, ако сте загрижени за черния дроб по някаква причина.

 

Автор: Isabelle Z.

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×