мака-прах

Мака е един от най-малко известните членове на семейство кръстоцветни (което включва броколи, зеле, кейл и други). Тя е растение, което расте в планинските райони на Перу. Била е консумирана от местните народи хиляди години, заради многото ползи за здравето, а по-късно е използвана от испанските заселници. В днешно време обикновено е на разположение под формата на прах.

Сега набира популярност, заради своите лечебни свойства и комбинацията от хранителни вещества и активни фитохимикали, които я правят една от наистина великите суперхрани. Прочетете, за да разберете повече за ползите от мака и броя на различните начини тя да подобри здравето ви.

Помага при поликистозен овариален синдром (ПКОС)

За жени, които имат трудности с поликистозен овариален синдром, приемането на добавка мака, всеки ден може да помогне доста. Коренът от мака действа чрез механизма за контролиране количеството на естроген в тялото на жената. Твърде много или твърде малко естроген може да причини проблеми с плодовитостта, но мака се стреми да промени това чрез възстановяване на равновесието между естроген и прогестерон. Това може да регулира менструалния цикъл и предизвиква овулация, което прави мака прекрасна билка за плодовитост.

Помага при симптоми на менопауза

Хормоналните промени в менопаузата може да донесат много нежелани странични ефекти, включително и промени в настроението, горещи вълни, нощно изпотяване и ниско либидо. В едно проучване, публикувано в списание „Менопауза“ , мака е доказала ефективността си за повдигане на настроението и намаляване на депресия при жени в менопауза. С подобряването на настроението се е увеличило и либидото. Изследователите смятат, че това е така, благодарение на способността на мака да стимулира нивата на серотонин, т. нар. „Чувствам се добре“ хормон.

Увеличава мъжката плодовитост

Мака е добра и за повишаване на мъжката плодовитост. Черна мака, например, е доказано, че има положителен ефект върху производството на сперматозоиди, подвижност и обем, като всички те са важни фактори за мъжкото репродуктивно здраве. Червената мака пък помага за намаляване на размера на простатната жлеза, проблем, който може да повлияе на около половината мъже над 50-годишна възраст.

Увеличава енергията и подобрява настроението

Клиничните изпитвания са показали връзка между мака и повишаване нивото на енергия, заедно с подобряване на настроението. Отново, това е най-вероятно поради ефект на мака върху нивата на серотонин. Най-хубавото е, че тя може да помогне без странични ефекти, които са по-често срещан проблем с кофеин и други стимуланти. Тя също така е свързана с подобрение на депресия и  тревожност.

Засилва имунитета

Мака може също да засили имунитета чрез редица механизми. Тя е естествен антиоксидант, но също така увеличава производството на глутатион и супероксид дисмутаза (SOD), и двете от които са съединения, които помагат да се преборите с инфекциите и болестите. Тя води също и до подобряване  нивата на холестерола и кръвната захар, като по този начин намалява риска от сърдечни заболявания и диабет.

Поради своята голяма популярност, мака може да се намери в повечето магазини за здравословни храни. Особено, ако изпитвате проблеми с фертилитета или бихте искали да подобрите настроението си, това е една чудесна билка.

 

Автор: Meghan

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×