Медът има страхотен вкус и се счита за добър за вас. Водородният пероксид е компонент на меда. Той дава на меда антибиотичните му качества, но някои видове мед, включително мед от манука, имат и други компоненти с антибактериални свойства. Манука мед има антибактериални свойства и в проучване, проведено от Университета в Сидни, е установено, че убива почти всички видове бактерии.

Манука мед се произвежда от пчелите, които опрашват цветовете на храста манука, известни също като чаено дърво, с родина Нова Зеландия.

Изключителни здравни ползи от мед манука

Подобрява съня
Помага за насърчаване на дълбок, спокоен сън. Той бавно освобождава гликоген, необходим за основните функции на тялото по време на сън. Добавянето на мед към мляко преди лягане, помага на тялото да освободи мелатонин в мозъка, който е необходим за дълбок сън.

Подобрява храносмилането
Манука мед е чудесен за подобряване  здравето на червата и „прогонване“  подуване на корема. „Той може да помогне за намаляване на възпалението при нарушения в храносмилането, облекчава коремен дискомфорт и подуване на корема. Съдържа естествени пребиотици, което е от съществено значение за насърчаването на добрите бактерии в червата и, следователно, може да помогне на храносмилателната система да възстанови баланса естествено.

Повишаване на имунитета
Имате възпалено гърло и чувствате, че настинката ви хваща? Разбърква се една чаена лъжичка мед от манука в гореща лимонова напитка, за да се предотврати настинка. Медът е с високо съдържание на антибактериални съставки и се препоръчва при лечение на язви, стрептокок в гърлото, херпеси, кожни инфекции, порязвания и ожулвания.

Антиоксиданти
Манука мед съдържа хранителни добавки, които са много ефективни за отстраняване на свободните радикали от тялото. В резултат на това, имунитетът на тялото се подобрява. Помага  дори при потенциално фатални заболявания като рак или сърдечно заболяване.

Възпалено гърло
Медът е бил използван като домашен лек за болки в гърлото в продължение на векове. Има доказателства, че мед от манука е особено ефективен за предотвратяване на растежа и разпространението на стрептокок бактерии, отговорни за причиняване на болки в гърлото.

Алтернатива на антибиотици
Свойствата в манука мед не са показали, че развиват резистентни бактерии, досаден проблем, причинен от прекомерна употреба на антибиотици, който води до развитие на „Superbugs“, които не могат да бъдат лекувани с традиционните възможности за лечение. Ако манука се окаже също толкова ефективен, колкото повечето проучвания са установили, той може да бъде мощен вариант за борба с болестите.

Автор: Phyllis Bentley

Източник: http://blogs.naturalnews.com/manuka-honey-boosts-immunity-improves-sleep-great-alternative-antibiotics/

Напиши коментар

Добави обява

×
×