(NaturalNews)

Обикновеният лопен (Verbascum Thapsus L.) е от семейството Snapdragon. Растението е богато на калциев фосфат, желязо, магнезий, калий и сяра. То е практично и лечебно растение, лесно откриващо се край пътища, ливади и пасища. Това растение се използва за лечение на белодробни проблеми, възпалителни заболявания, астма, спастична кашлица, диария и мигрена. Въпреки, че е бил използван като лекарство от древни времена, популярността на лопена се увеличава комерсиално за последните няколко години. Днес в здравните магазини лесно може да се намерят изсушените листа и цветове, капсули, алкохолни екстракти и масло от цветето на това растение. Употребата на екстракти от лопен  в народната медицина наскоро започна да се поддържа от нарастващ брой изследвания.

Резултати от изследвания относно лопена

Инфузия от цветето на лопен показва антивирусна активност срещу няколко щама на грип А, грип щам B и херпес симплекс вирус.

Проучване, направено в педиатрични амбулаторни центрове със 100 деца на възраст 6-18 години с остър отит на средното ухо, дава някои впечатляващи резултати. Децата са  разделени в две групи. Едната група получава натуропатични капки за уши с чесън (Allium Sativa), лопен (Verbascum Thapsus), невен (Calendula flores) и жълт кантарион (Hypericum perforatum) в зехтин. Другата група получава фармацевтично лекарство, съдържащо аметокаин и феназон в глицерин за определяне на управлението на болката в ухото, свързана с отит на средното ухо. Заключението е било, че Otikon, формулиранираните капки за уши от натуропатен произход са толкова ефективни, колкото анестетичните капки за уши и са доказани като подходящи за управление на болка в ушите, свързана с остър отит на средното ухо.

През 2003 г. са били изследвани клинични находки, свързани с инфекция на средното ухо, на общо 171 деца, които са били на възраст 5-18 години и са имали оталгия. Децата са били рандомизирани да получават лечение с Екстракт от Натуропатични билкови капки за уши (NHED) или анестетични капки за уши с или без амоксицилин. Пациентите, на които са били давани само капки за уши, са имали по-добър отговор в сравнение с пациентите, на които са били давани капки за уши заедно с амоксицилин. Резултатите са били по-добри в групата с NHED, отколкото в контролите.

Рецепта с масло от лопен за болки в ушите

Забележка: Никога не берете лопен от поляни покрай пътища или райони, които са предразположени към пестициди, хербициди или други токсични експозиции. Най-добре си отглеждайте лопен сами, така ще сте сигурни в неговата безопасност, или си го закупувайте от органични магазини.

Съставки:

1/4 чаша пресен цвят от лопен (можете да използвате и сухи цветя)
зехтин

Инстукции:

1. Поставете цветята на лопена в малък стъклен буркан с капак.

2. Покрийте го със зехтин и го оставете да седи на топло в продължение на няколко дни.

3. Ако използвате пресни цветя от лопен, покрийте буркана с тензух, вместо капак, за да се даде възможност на влагата да избяга.

4. Прецедете сместа през тензух и  съхранявайте в малко шишенце с капкомер в хладилника. Не забравяйте да поставите етикет и дата на шишенцето.

Как да го използвате:

Затоплете маслото чрез поставянето на бутилката в чаша с гореща вода в продължение на няколко минути. Въвеждане на 2-3 капки в засегнатото ухо 2-3 пъти на ден.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Elisha McFarland

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *