Повечето хора, които четат литература за здраве или медицина знаят, че един от големите проблеми в областта на медицината е прекалената употреба на антибиотици. Това води до много проблеми, може би най-сериозният от които е повишаването на бактерии, които са резистентни на антибиотици, като метицилин-резистентни Staphylococcus ауреус (MRSA). Докато мейнстрийм медицината се бори с този проблем, естествени терапии могат да бъдат в състояние да предложат по-безопасни и по-ефективни възможности за лечение. Една от тях е масло от мащерка. Прочетете, за да разберете повече за това какво е и как да го ползвате.

Какво е масло от мащерка?

Маслото от мащерка е етерично масло, получено от растението Thymus vulgaris, което е с родина в Средиземноморието. В средиземноморските страни, това масло отдавна е ценено за неговите лечебни свойства: то е антимикробно, спазмолитично, анти-ревматично и естествено отхрачващо, както и успокояващо. То също е било използвано в Аюрведа, древната индийска традиция на изцеление. Маслото може да се използва в много форми, включително готвене, ароматерапия, потпури и води за уста.

Как да използваме масло от мащерка?

Маслото от мащерка има редица приложения за здраве и красота, включително следните:

  • Уста: маслото от мащерка се разрежда с вода и се използва като вода за измиване на устата, може да подобри оралното здраве.
  • Ароматерапия: когато се използва в инфюзер, мащерката може да стимулира мозъчните функции, като паметта и концентрацията, както и да успокои нервите.
  • Домашен лек: маслото от мащерка може да се използва като домашен лек за лечение на кожни проблеми като ухапване или рани, храносмилателни проблеми като гадене, менструални нарушения, артрит, подагра и дори депресия.
  • Коса и кожа: когато го добавите към шампоан или лосион, маслото може да помогне за подхранване и укрепване на косата и кожата.

Маслото от мащерка като антибиотик

Антибактериалните свойства на маслото от мащерка са добре проучени и доказани. В едно проучване, представено на конференцията на Society for General Microbiology Conference, тази година, изследователите казват, че етерични масла, като масло от мащерка са икономически ефективна и жизнеспособна алтернатива на мейнстрийм медицината в борбата с резистентни бактерии. Различни изследвания са показали, че масло от мащерка може да бъде ефективно срещу много форми на бактерии, включително Salmonella и Enterococcus и двете,  които могат да бъдат отговорни за хранително отравяне.

Така че помислете за използването на масло от мащерка, именно заради неговите естествени антибиотични свойства. Вие ще получите ефективна защита срещу много щамове на бактерии, включително MRSA, но без страничните ефекти като при традиционните антибиотици. Също е доказано, че маслото е полезно в борбата дори и с много устойчиви форми на бактерии, срещу които традиционната медицина понастоящем се бори.

 

Автор:  Meghan Telpner

Източник: http://blogs.naturalnews.com/thyme-oil-powerful-natural-antibiotic/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *