възрастна-жена-медитира

Проучване след проучване потвърждават ползите от редовната медитация за настроение, контролиране нивата на стрес и здравето като цяло. Но знаете ли, че тя може да увеличи и силата на мозъка?

Действително много проучвания са показали, че само  няколко минути на медитация дневно могат да произвеждат значителни когнитивни ползи. Едно такова изследване, публикувано в списанието „Съзнание и познание“ през април 2010 г., установява, че медитация в продължение на 20 минути на ден, накарала участниците в изследването да се справят значително по-добре на когнитивните тестове, отколкото контролната група само след четири дни.

Групата за медитация (която практикува проста медитация, съставена от просто съсредоточаване върху дишането) се представила по-добре на всички тестове, а в някои случаи, резултатите им били 10 пъти по-добри в сравнение с контролната група. Те показали подобрения в концентрацията, паметта и визуалното запомняне.

Други проучвания са установили подобни резултати, докато проучвания, проведени върху възрастни хора са показали, че редовната медитативна практика намалява свързания с възрастта когнитивен упадък и загуба на паметта и дори може да се увеличи обема на сивото вещество в мозъка.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор:  David Gutierrez

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×