(NaturalNews)

В продължение на години, основната медицина и здравните организации поставят яйцата в черния списък за хората с висок холестерол. Този възглед наводни пазара с множество „яйчни заместители“ и доведе до раждането на движението „само белтък“. Това движение е основано на предположението, че храните, съдържащи висок холестерол … причиняват висок холестерол. Въпреки това, не само, че яйцата не повишават холестерола, но те могат да помогнат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Вещество в яйцата противодейства на холестерола и всъщност може да предотврати сърдечни заболявания. Яйцата, въпреки високото си съдържание на холестерол също съдържат мастна субстанция, наречена лецитин. Лецитинът е необходим за всички живи клетки в организма и действа като емулгатор на мазнините, като разгражда холестерола и мазнините и предотвратява залепването към стените на артериите на тези вещества. По-просто казано, той кара холестерола да се диспергира във вода, за да може да се отстрани от тялото.

Многобройни проучвания са показали, че ежедневният прием на лецитин намалява нивата на LDL холестерола, повишава добрия холестерол и предотвратява атеросклероза. В допълнение, изследвания за яйцата са показали, че яденето на големи количества яйца (средно седем на седмица) не повишава серумните нива на холестерола и не влошава здравето на сърдечносъдовата система. Най-новите изследвания показват, че серумният холестерол е по-засегнат от прекомерна консумация на наситени мазнини и трансмазнини, открити в месото и преработени храни, отколкото от количеството на холестерола в храната.

Готвене или „облъчването“ на яйцата разрушава лецитина

Въпреки че лецитинът в яйцата балансира холестерола, той може да бъде унищожен, ако яйцата са бъркани, варени прекалено дълго или приготвени в микровълнова печка. Пресните биологични яйца (от свободно отглеждани кокошки) съдържат най-високите нива на лецитин (както и всички други хранителни вещества) и трябва да се консумират сурови, на очи или леко изпържени.

Едно яйце може да съдържа 200 милиграма холестерол, но също така има повече ненаситени мазнини от наситени мазнини, само 70 калории и съдържа значителни нива на витамини А, Е, D, B-12, фолиева киселина и рибофлавин, хранителни вещества, които предотвратяват сърдечно-съдови заболявания.

Яйцето е полезно. Отидете да си хапнете.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. Megan Heimer

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *