Многото ползи за здравето на киноа

(NaturalNews)

Киноа е зърнена култура, родна на Андите в Южна Америка. Въпреки че листата на растението могат да се консумират като листни зеленчуци, киноа се отглежда предимно заради семената ѝ. Тези семена, които се готвят по начин, подобен на ориза, се предлагат в три цвята (червени, бели и черни) и са много обичани заради техните значителни ползи за здравето. Всъщност 2013 година беше коронована “Международната година на киноа” от Обединените Нации, поради високата хранителна стойност на киноа и потенциала ѝ да допринесе за глобално осигуряване на прехрана.

Източник на завършен протеин

Едно от най-големите предимства на киноа, особено за вегетарианци и вегани, е значителното й съдържание на протеини. Според сайта “NutritionData” на Self, една чаша варена киноа съдържа 16 процента от нашата препоръчителната дневна доза протеин. Освен това, този протеин съдържа всичките осем основни аминокиселини, което прави киноа рядък пример на завършен (пълноценен) протеин от източник на растителна основа (повечето растителни храни са дефицитни на някои аминокиселини, като лизин). Протеинът, разбира се, подпомага растежа и възстановяването на клетките, осигурява енергия за нашите тела и много повече.

Пълна с фибри

Една чаша варена киноа съдържа също невероятните 21% от нашата препоръчителна дневна доза фибри, което е два пъти повече фибри от повечето други зърнени храни. Повечето от фибрите на киноа са от неразтворимия вид, който притежава така известния слабителен ефект, но също така съдържа по-малки количества разтворими фибри, които образуват гел в стомаха, като по този начин забавят храносмилането, насърчават чувство за ситост и намаляват LDL холестерола в кръвта. Този добър профил от фибри, дава на киноа нисък гликемичен товар от 53, което я прави подходяща храна за диабетици и хора с преддиабет.

Високо съдържание на антиоксиданти

Изследване, публикувано в Списанието по Медицинска Храна през август 2009 г., показва, че от 10 анализирани от изследователите зърна на Андите (5 житни култури, 2 бобови и 3 други), киноа съдържа най-много антиоксиданти от всички. Друго проучване от 2009 г., публикувано в Хранителна химия показва, че позволяването на семената от киноа да покълнат, може допълнително да увеличи тяхното съдържание на антиоксиданти. Богатите на антиоксиданти храни са добре известни със своите свойства против стареене и способността за предотвратяване на дегенеративни заболявания като рак, ревматоиден артрит, макулна дегенерация и болестта на Алцхаймер.

Богата на кверцетин и кемпферол

Киноа е отличен източник на флавоноидите кверцетин и кемпферол, които са доказани, че притежават противовъзпалителни, антивирусни и антиракови ефекти. Изследване, публикувано в Neuropharmacology през 2010 г., дори открива, че флавоноидите съдържат антидепресантни свойства, което предполага, че богати на флавоноиди храни, като киноа, могат да осигурят лечение за депресия, тревожност и други понижени настроения.

Без глутен

Според проучване, публикувано от Групата The NPD през 2013 г., приблизително една трета от населението на САЩ се опитва да сведе до минимум или да избягва глутен, поради здравословни проблеми. За щастие на това нарастващо малцинство, киноа е естествено без глутен и е безопасна храна за тези, които имат непоносимост към глутен или цьолиакия. Освен това, за разлика от много преработени “безглутеинови” храни, киноа е цяла храна, която е без добавки и други нежелани съставки.

Препълнена с хранителни вещества

Киноа е отличен източник на основни хранителни вещества като калций, желязо, фосфор, манган, мед, селен и повечето витамини от група B. Една чаша киноа ни снабдява с внушителните 30 процента от нашия препоръчителен прием на магнезий, от който много хора са с дефицит.

Органични киноа може да се намери лесно онлайн или в магазините за здравословни храни. Готвенето ѝ отнема само между 15 и 20 минути, тя има приятен, вкусен аромат и лесно може да се включи както в готвени, така и студени ястия.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael RavensthorpeЕдин коментар на Многото ползи за здравето на киноа

  1. Adriana Manova каза:

    Хапваме в салата.

Вашият коментар