(NaturalNews)

С по-хладните температури, променящите се листа и празниците в разгара си, е време да изкараме здравословната есенна реколта на масата. Много от храните, обикновено отглеждани през есенния сезон, са пълни с хранителни вещества. Въпреки това, може да се наложи да намерим алтернативни начини за ползването им, вместо задушени със сирене или разбити за сос. Ето и някои от звездите на есенния сезон.

Броколи

Когато става въпрос за броколи, те се класират високо в списъка, като едни от най-полезните зеленчуци в света. Броколите предотвратяват рак, понеже са богат източник на биохимикали. Само с 50 калории на порция, те са още и чудесен източник на фибри, фолиева киселина, витамин С и бета-каротин. Снабдени с много хранителни фитохимикали, тези кръстоцветни зеленчуци не само помагат в борбата срещу рака, но също така е показано, че  помагат за здравето на очите, изграждането на силна имунна система, защита срещу вродени дефекти и диабет. Те са страхотни, когато се консумират сурови, в супи, задушени, соте и печени на фурна.

Брюкселско зеле

Само няколко  са зеленчуците с произход от Западна Европа и сред тях е и брюкселското зеле. В края на 16 век те са култивирани близо до белгийската столица, оттам идва и името им. Брюкселското зеле е в семейството на кръстоцветните и следователно е силно питателно. Богато на антиоксиданти, витамини К и С, както и множество други витамини и минерали, то е полезно за предотвратяване на много видове рак, като рак на простатата, на дебелото черво, пикочния мехур, гърдата, на яйчниците. Има много начини да се насладите на тези малки бижута, но някои от най-популярните са печени на фурна, задушени или соте.

Карфиол

Точно като броколите и брюкселското зеле, карфиолът е част от силно питателното семейство кръстоцветни. Той е отличен източник на фибри. Това спомага за подобряване  здравето на дебелото черво и предпазва срещу рак. Дори е доказано, че блокира растежа на раковите клетки. Защитва срещу ревматоиден артрит, стимулира имунната система и действа противовъзпалително. Това са само част от многото ползи, които ще получите от яденето на този вкусен зеленчук. Опитайте се да го ядете суров в салати, соте или задушен. Чудесна алтернатива на картофено пюре е пюре от карфиол. Това е чудесен начин да накарате децата и някои възрастни да опитат този вкусен зеленчук.

Кейл

Докато повечето зеленчуци са суперхрани, кейлът е извън класациите, когато става въпрос за хранителни вещества. Зареден с желязо, калций и витамин К, това зеленолистно има 10 пъти повече лутеин от броколите, който помага за защита срещу макулна дегенерация. Кейлът съдържа също индоли, растително съединение, за което е установено, че предпазва от някои видове рак, като рак на гърдата, цервикален и дебелото черво. Спрете да използвате кейл само като гарнитура и го включете в ежедневната си диета. Някои вкусни начини да  му се насладите са в супи, шейкове, яхнии, салати или чипс oт кейл.

Тиква

Този бързорастящ и ниско калоричен плод, който обикновено се свързва с пайове има невероятни ползи за здравето. Съдържащ само 100 калории в половин килограм, тиквата е пълна с хранителни вещества. Тя е богата на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, като A, C и E, плюс мед, калций, калий и фосфор. Опитайте се да използвате тиквата този сезон за нещо повече от десерт или декорация. Вкусът ѝ е прекрасен печена или в супа, плюс това е отлично допълнение към яхнии и шейкове. Семената ѝ са подходящи като добавка към закуската и като гарнитура на хрупкави салати.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Catrell Cooney

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×