(NaturalNews)

Киселото мляко е класически пример за храна, която, въпреки че е здравословна в естественото си състояние, непрекъснато се подправя, за да отговаря на заблудени диетични желания на потребителите. Например, един бегъл поглед към млечния рафт на всеки супермаркет ще разкрие все по-голям кръг продукти от кисело мляко, които имат малка или никаква хранителна полза: обезмаслени кисели млека, кисели млека с мъртви бактериални култури, кисели млека, обогатени с опасни съставки като аспартам… като тези са само обикновените „бели“ марки.

Въпреки това естественото кисело мляко – киселото мляко, което не е подсладено или преработено, в идеалния случай произведено от органично или сурово мляко, има значителни ползи за здравето.

Причини да обичате киселото мляко

Богато на пробиотици – Тъй като киселото мляко се прави чрез бактериална ферментация на млякото, то съдържа много полезни живи микроорганизми. Тези микроорганизми, обикновено наричани ​​пробиотици (което буквално означава „за живота“), са от голяма полза за здравето, ако се консумират в достатъчно количество. Например, бактериите, които най-често се използват в производството на кисело мляко, Лактобацилус булгарикус, Лактобацилус ацидофилус и Стрептококус термофилос спомагат за коригиране на микрофлората (естественото равновесие на организми) в червата. Това, от своя страна, подпомага производството на витамин К и витамин В12 в организма, като също така осигурява ефективно абсорбиране на калций в кръвния поток, където може да бъде доставен до костите. Когато човек е с дефицит на тези полезни култури, тялото става неефективно в производството на множество съществени микроелементи, което води до потенциална дългосрочна болест.

Укрепва здравето на храносмилателната система – Пробиотиците, открити в киселото мляко, също действат като бариера срещу вредни бактерии, като покриват стомашно-чревния тракт. Това принуждава вредните бактерии да се конкурират с пробиотиците (често безуспешно) за нещо, от което всички бактерии имат нужда, за да се колонизират и размножават: жива среда. Следователно, чревен тракт, който е подсилен с пробиотици, има намален риск от състояния, свързани с храносмилането, като диария, подуване, газове, синдром на раздразнените черва, възпалително чревно заболяване, хронична умора и – най-вече – запек. Да, богатите на пробиотици храни, като киселото мляко, са наистина ефективни природни слабителни средства, така че лицата, страдащи от нередовни изхождания, трябва да обмислят да ядат повече от тях.

Добър източник на мазнини – Половин кофичка естествено кисело мляко, направено от пълномаслено мляко, съдържа около 4 грама  мазнини, от които 2 грама са наситени. Една от есенциалните мастни киселини в тази мазнина, свързана (конюгирана) линолова киселина (CLA), не може да бъде направена от тялото и трябва да бъде получена от хранителни източници. Проучвания показват, че CLA е мощен анти-карциноген, който може да помогне за намаляване на телесните мазнини, засилване на метаболизма, стимулиране на имунитета, борба с възпаление, намаляване на лошия холестерол, както и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Разбира се, нито една от тези ползи не е на разположение в киселото мляко, което е било лишено от своята мазнина.

Високо съдържание на калций – Половин кофичка кисело мляко доставя на организма около 137 милиграма калций или 14 процента от препоръчителния дневен прием. Киселото мляко съдържа също и някои късоверижни мастни киселини (SCFA), които гарантират, че дебелото черво остава киселинно, което е необходимо за ефективното усвояване на калций.

Киселото мляко също е добър източник на рибофлавин, фосфор и разбира се, основните „градивни елементи“ на тялото, протеин. Очаквайте да намерите най-малко 4 грама чист протеин за половин кофичка естествено кисело мляко. Киселото мляко, на което е премахнато съдържанието на суроватка, съдържа потенциално два пъти повече от това количество.


Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×