диабет-подчертано-дума

Когато става дума за диабет всички ние мислим, че пациентите са яли твърде много захар преди това. Връзката между захар и диабет винаги е предмет на дебат с различни обяснения. Нека се опитаме да разберем мита за захар и диабет.

Дали захарта причинява диабет?

Диабетът може да бъде категоризиран в два типа: тип 1 и тип 2.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, което ограничава имунната система да произвежда инсулин, който е от съществено значение и спира целия процес на превръщане на глюкозата в енергия. Той повлиява нивото на глюкоза в кръвта, което увеличава риска от диабет тип 1. По този начин, яденето на твърде много захар в такова състояние може да влоши нивото на глюкоза в организма.

Диабет тип 1  може да бъде генетично заболяване.
Захарта играе индиректна роля, когато става въпрос за диабет тип 2. Наднорменото тегло, всъщност, се счита за основната причина за диабет тип 2.
Навикът за консумиране на храни с високо съдържание на калори те кара да наддаваш на тегло. Сладки напитки с добавена захар съдържат твърде много калории, от които тялото ни не се нуждае. По този начин, навикът да се яде висококалорична храна, всъщност, увеличава риска за получаване на диабет тип 2.

Ако съм бил диагностициран с диабет, мога ли да ям захар?

Диагностицираните с диабет, не означава, че трябва да спрат захарта изцяло. Все още може да се насладите на сладки храни от време на време, но те трябва да бъдат контролирана част от балансирано хранене. Все още можете да имате малки порции от любимите си десерти от време на време. Малки порции или заместители на сладки храни като плодове, сокове и плодова салата могат да ви помогнат да се справите с желанието си за сладко.

Трябва да си зададете въпроса колко грама захар консумирате на ден.

Американската сърдечна организация (AHA) е предвидила едно добро ниво на дневен прием на захар за мъже и жени.

  • Мъже: 150 калории на ден (37,5 грама или 9 чаени лъжички)
  • Жени: 100 калории на ден (25 грама или 6 чаени лъжички)

Трябва ли напълно да се избягва захарта?

Не, не трябва. Захарта също е съществен елемент за нашето тяло и играе жизнено важна роля, за да поддържа нивото на глюкоза в баланс. Можете да консумирате естествена захар от плодове, сокове и други естествени подсладители. Трябва да се избягват храни, които идват с добавена захар.

Малки промени могат да направят голяма разлика и да ви помогнат да намалите приема на захар.

Начини за намаляване приема на захар

  • Заменете обичайните шоколади, бонбони и сладкиши с плодове.
  • Опитайте кисело мляко с плодове и ядки вместо други сладки неща.
  • Опитайте се да намалите захарта в напитките и ястията, които консумирате.
  • Приготвятайте храната си сами.
  • Четете хранителната информация на етикетите, преди да закупите хранителни продукти.
  • Научете псевдонимите на захар, защото понякога производителите използват псевдоними като – високо фруктозен царевичен сироп, тръстиков сироп, инвертна захар, меласа, захароза, сироп от кафяв ориз, мед и кленов сироп.
  • За минимизиране на бързото падане и покачване на кръвната захар, комбинирайте белтъчини, здравословни мазнини и фибри в диетата си.
  • Избягвайте фалшиви захари.

Накратко, може да стигнем до едно заключение – че захарта може да бъде една от причините за диабет.

 

Автор: nikulpatel

Източник: http://blogs.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×