(NaturalNews) Много спортисти изпитват болки в мускулите след извършване на енергични упражнения или нов вид тренировка. Това се дължи на умора, предизвикваща стрес на мускулите. Това предизвиква малки разкъсвания в мускулите, които се поправят от самите мускулни тъкани и в процеса стават по-силни. Въпреки това, мускулните болки са неприятни и стресиращи. Ново проучване разкрива, че не е нужно да се минава през болката повече, тъй като има нов лек за болки в мускулите.

Изследователите са открили, че динята по магически начин облекчава болките в мускулите след тренировка или така наречената „мускулна треска“. Ако пиете сок от диня или просто ядете диня преди вашата тренировка, няма да почувствате никаква болка след нова тренировка или енергични упражнения. В ново проучване спортисти, консумирали диня или сок, обогатен с диня, преди  тренировката им, съобщили за по-малко мускулна болезненост.

Л-цитрулин

Хората възприемат динята като състояща се само от вода и естествена захар. Въпреки това, динята е един от най-полезните плодове. Тя съдържа витамини А и C, които са жизнено важни за организма. Динята съдържа Л-цитрулин и аминокиселини. Л-цитрулинът помага на мускулите да получат кислород бързо. Това ги кара и да се възстановят по-бързо.

Антиоксидантни свойства

Смята се, че сокът от диня има и антиоксидантни свойства, които подобряват спортните постижения и увеличават мускулния протеин. Динята също има и противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на мускулните болки.

Какво са открили изследователите

По време на изследване на различни спортисти са били дадени три различни проби. Някои са получили диня, други сок с добавена диня и останалата контролна група получила напитка с Л-цитрулин един час преди тренировка. Атлетите, които пили сок от диня, а също и тези, които пили сок с добавена диня, съобщили за по-малко болки в мускулите 24 часа след тяхната тренировка. Въпреки това, натуралният сок от диня изглежда по-приложим. По този начин, изследователите предпочели натуралния сок от диня пред сока, обогатен с диня.

Предимства на динята

Докато динята има няколко полезни хранителни вещества, включително витамини А и С, ликопен и бета-каротин, учените предупреждават да внимавате, ако я ядете всеки ден преди тренировка, тъй като се оказва, че тя има много повече фруктоза от препоръчителната доза.

Заключение

Следващият път, когато планирате да отидете за една много интензивна тренировка, може да се сетите да си вземете сок от диня. Това ще ви спести стреса от преминаване през мускулна болка на следващия ден. Също така ще получите много хранителни вещества. Ако не разполагате с блендер, можете просто да я ядете цяла, ефектът ще бъде същият. Все пак, не прекалявайте, защото излишната фруктоза няма да направи нищо добро за тялото ви.

Източник: http://www.naturalnews.com/044530_watermelon_muscle_aches_nutrition.html#ixzz2xnMevUQS

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *