Q10-хапче

Коензим Q10 (CoQ10) е супер антиоксидант, който е показал, че има голяма полза за цялостното здраве. Но може ли това мастноразтворимо съединение също да помогне при рак, включително рак на гърдата? Неотдавнашно проучване казва „да“!

Какво представлява коензим Q10?

Коензим Q10 (CoQ10) е мастноразтворимо съединение, което се произвежда вътре в тялото. CoQ10 помага да се превърне храната в енергия. Поради това се среща в почти всяка клетка. Можете също да го получите в по-малки количества чрез някои цели храни.

Като силен антиоксидант, CoQ10 помага на митохондриите в клетките да останат здрави. Също така помага за предотвратяване на щетите от свободни радикали. Твърде много свободни радикали в организма могат да доведат до увреждане на ДНК и преждевременно стареене.

Недостигът на CoQ10 може да се появи като умора, мускулна слабост, високо кръвно налягане и „мозъчна мъгла“. От друга страна, проучванията показват, че CoQ10 може да помогне при усложнения, свързани със сърдечни заболявания и диабет. Някои проучвания също са предоставили силни доказателства, показващи, че добавянето на CoQ10 може да намали растежа на тумора.

CoQ10 и рак

Ползите от COQ10 за тези, които искат да предотвратят рак и да водят здравословен живот, са добре известни. По-скорошни проучвания, обаче, показват точно как CoQ10 може значително да забави растежа на тумор, особено при меланома и рака на гърдата.

Проучване от 2007 г., проведено в Мадрасския университет, показва, че добавянето на CoEnzymeQ10 спомага за свиване на тумори чрез въздействие на цитокини, т.е. протеини, които осъществяват комуникация между клетките. По-специално, CoQ10 засяга VEGF или васкуларен ендотелен растежен фактор, който улеснява растежа на тумора.

В доклада си, публикуван в списанието Международни анестезиологични клиники, изследователите оптимистично заявиха, че намаляването „може да предложи добра прогноза и ефикасност на лечението с CoQ10 и дори да предложи защита от метастази и повторение на рака“.

В допълнение, проучване от 2012 г., публикувано в списанието Интегративно лечение на рак, казва, че CoQ10 може да има защитен ефект срещу ROS или реактивни кислородни видове в рамките на клетъчните митохондрии. Прекомерните количества ROS могат да доведат до оксидативен стрес и увреждане на клетките.

CoQ10 и възпаление

Възпалението е в основата на повечето заболявания, включително рак. CoQ10 може да предпази от метастази на рак на гърдата чрез повишаване на имунната система и понижаване на възпалителните маркери. Германското проучване от 2008 г. е само едно от многото, които са открили положителните ефекти на CoQ10 върху възпалението чрез способността му да регулира низходящия C-реактивен протеин. Клиничните проучвания с лица, страдащи от СПИН, както и рак, показват, че добавянето на CoQ10 значително повишава нивото на имуноглобулин G (IgG) в кръвта. IgG е първият тип антитяло, което трябва да бъде освободено от имунната система по време на инфекция. В едно малко проучване се твърди, че добавянето на CoQ10 увеличава очакваната продължителност на живота на раковите пациенти от 5 до 15 години.

CoQ10 намалява с възрастта

Независимо дали имате рак на гърдата или искате да го предотвратите, Коензим Q10 е субстанция, която трябва да поддържате в лечебния си инструментариум. Това е особено вярно, ако сте над 40 години, тъй като проучванията показват също, че ендогенно създадените нива на CoQ10 са склонни да намаляват с възрастта.

Още за важността на нивата на коензим Q10 в човешкото здраве прочетете тук.

 

Автор: Dr. Veronique Desaulniers

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×