Мононатриевият глутамат (MSG) се използва за подобряване и усилване на аромата на много преработени храни. Традиционно считан като безопасен за консумация, мононатриевият глутамат дори е полезен, тъй като може да спомогне за намаляване на приема на сол, като същевременно поддържа храната вкусна. Въпреки че някои потребители твърдят, че изпитват това, което е известно като симптомен комплекс от мононатриев глутамат след приема на добавката, проучванията бързо подчертават твърдението за липса на връзка между мононатриев глутамат и симптомите, както и състояния, като астма и затлъстяване. Дори ако мононатриевият глутамат произвежда нежелани ефекти, това е защото се поглъща в големи количества. Така че, ако консумирате мононатриев глутамат в малки количества, значи сте в безопасност, нали? Точно това искат да повярвате хранителните компании.

Колко е безопасен мононатриевият глутамат всъщност?

Ефектите на мононатриевия глутамат

MSG или мононатриев глутамат е натриева сол на глутаминова киселина, неесенциална аминокиселина. В действителност, глутаматът се намира естествено в много храни и също така се произвежда от тялото за здравословни функции на метаболизма и мозъка.

Въпреки това, прекомерният глутамат допринася за много неврологични заболявания, като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, болестта на Лу Гериг, инсулт, енцефалит и мозъчни инфекции. И тъй като консумацията на MSG действително повишава нивата на глутамат в организма, бихте могли несъзнателно да ядете пътя си към деменция.

Едно проучване от 1968 г., проведено от Университета на Вашингтон установило, че прекомерната консумация на MSG води до увреждане на мозъчни клетки в лабораторни животни. Впоследствие, използването на MSG е било прекратено в много детски храни.

Употребата на мононатриев глутамат може да доведе до лезии в хипоталамуса, които на свой ред са свързани с ненормално развитие, като например затлъстяване, нисък ръст и проблеми със сексуалната репродукция.

Приемът на мононатриев глутамат може да свръхстимулира системата за електрическа проводимост на сърцето, предизвиквайки внезапно спиране на сърдечната дейност или аритмия, особено при хора с ниски нива на магнезий.

Глутаматът под формата на MSG също променя генетични функции и увеличава свободните радикали. Следователно, не трябва да е изненадващо, че проучванията показват, че мононатриевият глутамат може да стимулира растежа на злокачествени тумори. Всъщност, лекарства, които блокират глутамат са установени, че действително помагат за свиване на тумори.

Проучвания също така са открили, че свободният глутамат (MSG) ускорява диабет тип II при животни.

Тъй като глутаматът играе основна роля в усещането за болка, консумирането на храни с високо съдържание на MSG може действително да повишат нивата на болка.

Дали наистина консумирате само малки количества MSG?

Мононатриевият глутамат не е необходимо да се етикетира, точно като „MSG“ на опаковките за храни. Някои синоними за MSG включват „глутамат текстуриран протеин“, „глутаминова киселина екстракт от мая“, „хранителна желатин мая“ и „хидролизиран растителен протеин“. Много съставки, използвани в преработените храни също съдържат MSG, например, монокалиев глутамат, глутаминова киселина, желатин, хидролизиран растителен протеин, автолизиран растителен протеин, натриев казеинат, калциев казеинат, текстуриран протеин, екстракт от мая, мая храна или хранителна добавка и автолизирана мая.

И собствениците на ресторанти определено не съобщават, че добавят мононатриев глутамат, за да подобрят вкуса на своите храни.

И така, всичко това означава, че може да консумирате повече мононатриев глутамат, отколкото в действителност знаете. И ефектите на всичкия мононатриев глутамат, който консумирате се натрупват с течение на времето.

Не е нужно да консумирате много мононатриев глутамат, за да бъдете наранени от него. Например, проучването на Вашингтон от 1968 г. е установило, че само една четвърт чаена лъжичка мононатриев глутамат може да разстрои храносмилателната система и да предизвика алергии при много бебета.

Безопасният път с мононатриев глутамат

Малко мононатриев глутамат може всъщност да бъде твърде много мононатриев глутамат. Следователно, най-сигурният начин е наистина да карате БЕЗ МОНОНАТРИЕВ ГЛУТАМАТ.

Намаляването или дори елиминирането на приема на преработени храни ще бъде от решаващо значение. Приготвянето на пресни храни, когато това е възможно, е най-доброто нещо за общото здравословно състояние.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Cindy L.

By admin

One thought on “Мононатриевият глутамат е безвреден в малки количества или поне така си мислите”
  1. Мононатриев глутамат трябва да не употребяват хората болни от Паркинсонова болет защото подтиска действието на лекарствата осигуряващи Допамин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *