Въпреки многото медицински постижения през изминалия век, ракът остава водещ убиец не само в САЩ, но и по целия свят. Лечението продължава да се върти предимно около конвенционалните терапии като хирургия, химиотерапия и лъчетерапия – всички от които идват с рискове и/или нежелани странични ефекти. Нищо чудно, че това е такава тревога за хора, които са загрижени за здравето си!

Въпреки това, има начини да се помогне за понижаване на риска от рак естествено – и един от тези начини, изглежда, е като се ядат някои плодове. По-долу, някои от най-добре представящите се плодове за това са обсъдени, заедно с препоръки за това как да добавите повече от тях към дневния хранителен прием.

Грейпфрути и банани

Няколко проучвания показват, че редовната консумация на грейпфрути и банани може да намали честотата на рак с около 10%. Смята се, че това може да се дължи на високите количества витамин С в двата плода: Витамин С е мощен антиоксидант, който може да намали оксидативния стрес в клетките и да предотврати ДНК промени в клетките, които евентуално може да доведат до рак. Също така, плодовете са с високо съдържание на фибри, които е показано, че предотвратяват някои форми на рак, като рак на дебелото черво. Просто добавяне на грейпфрут в закуската или нарязване на банан в сутрешната купа със зърнена закуска е чудесен начин да ги добавите в диетата си.

Ябълки, червено грозде и ягоди

Добавяне на редовни порции плодове като ябълки, червено грозде и ягоди към диетата може да помогне за намаляване на честотата на рак с цели 40%! Това вероятно се дължи на антоцианите: те са съединения, които дават червения цвят на тези плодове и имат дългогодишен опит за борба с рака. Червеното грозде също е богат източник на ресвератрол, съединение, много проучено за своите антиканцерогенни способности. Всички три от тези плодове също са с високо съдържание на фибри. Ябълките могат да бъдат нарязани на кубчета и лесно добавени към сутрешната купа овесена каша (също добра за здравето!) Червено грозде и ягоди може просто да бъдат похапвани през целия ден.

Лимони и червена боровинка

Тези два плода се класират в горната част на списъка, когато става дума за борбата срещу рака! Редовната консумация на тези плодове или техните сокове може да помогне за намаляване на честотата на рак с около 50%. Смята се, че това е отчасти поради високите количества витамин C, намерени в плодовете, но също така и на лимонената киселина и други активни съединения в лимоните и високите нива на антоцианини и други силни антиоксиданти в червените боровинки. Смесването на пресен лимонов сок във вода или неподсладен чист сок от червена боровинка са лесни начини да го добавите в диетата си.

Това всъщност са доста прости съвети, за да добавите повече плодове към диетата. И тези плодове в частност, не са само вкусни, те имат и допълнителни ползи за понижаване на риска от рак и подобряване на общото здравословно състояние на организма.

 

Автор: Rosalina

Източник: http://blogs.naturalnews.com/best-fruits-can-eat-combat-cancer/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *