(NaturalNews)

Хроничното възпаление на клетъчно и системно ниво е основен фактор за всички хронични заболявания. Мастните киселини създават клетъчната мембрана и играят съществена роля в хормоналните отговори в целия организъм. Идеалното съотношение на Омега-6 и омега-3 мазнини е от решаващо значение за здравето на клетките и системните възпалителни нива.

Различни изследователи са открили, че идеалното съотношение на омега-6 и омега-3 мастни киселини е някъде между 1:1 и 4:1. Средният американец приема около 16:1. Това се дължи на диети, които са с високо съдържание на омега-6 мазнини от комерсиализирани животински продукти и индустриални масла.

Типове омега-3 мастни киселини:

Съществуват четири различни вида на омега-3 мастни киселини, които се различават в зависимост от броя на въглеродните атоми (C), които съдържат, наред с броя на двойните връзки (DB), които притежават:

  • ALA: 18 C & 3 DB: Открити в зелени растения, лен, коноп, чиа, тиквени семки и орехи;
  • DPA: 20 C & 4 DB: Открити в майчиното мляко, водорасли, риби, масло от крил и месо от хранени с трева животни;
  • EPA: 20 C & 5 DB: Открити в майчиното мляко, водорасли, риби, масло от крил и месо от хранени с трева животни;
  • DHA: 22 C & 6 DB: Открити в майчиното мляко, водорасли, риби, масло от крил и месо от хранени с трева животни;

Клетъчните мембрани в мозъка, гръбначния мозък и нервната система са специално зависими от мембрани на течна основа за подходяща сигнализация и невротрансмитерни динамики. EPA и DHA с 5 и 6 двойни връзки, съответно, са много важни играчи във функцията на здравословната нервна система. Мозъкът се състои от 60% мазнини, като 10-15% от това са DHA.

Оптималната мозъчна структура зависи от здравословна гама на наситени мазнини и холестерол върху мембраната, за да държи мазнините на течна основа здраво в ъглите. След това, добро количество от EPA и DHA между твърдите структури, за да ѝ даде голяма степен на течна мобилност.

Тялото може и трябва да конвертира ALA и DPA в стимулиращи мозъка хранителни вещества EPA и DHA, ако са от значителна полза в организма. Този процес зависи от ензимните системи в черния ни дроб. Ако имаме някаква чернодробна токсичност, хранителни дефицити, хронични заболявания или инфекции, способността ни да конвертираме ефективно ALA в EPA и DHA, ще бъде значително възпрепятствана.

Рибено масло срещу вегетариански източници

Ленено масло, чиа семена, конопено семе, тиквени семки, орехи и зеленолистни зеленчуци осигуряват късоверижни ALA омега-3 мастни киселини. Всички те са добри компоненти на една здравословна диета, но повечето хора ще се борят с конвертиране на ALA в EPA и DHA.

Синьо-зелените водорасли предоставят малки количества DHA, което е много повече за предпочитане. За стриктни вегани, водораслите определено са най-добрият източник на омега-3 мастни киселини. Рибеното масло осигурява значително повече от мощните дълговерижни EPA и DHA в силно бионалична форма и поради това е най-добрият източник на тези важни мастни киселини.

 

Избор на най-доброто рибено масло

Рибеното масло от чисти води е превъзходен източник на омега-3 мастни киселини, защото то е предимно от сортовете дълговерижни EPA и DHA. За да бъде безопасно, рибеното масло трябва да бъде пречистено от токсините в околната среда, чрез процес на молекулярна дестилация и да се тества за чистота от трета страна. Това се нарича „фармацевтичен клас“, и трябва да е отбелязано върху опаковката.

Рибеното масло трябва да бъде в най-бионаличната триглицеридна форма, която е лесно разградима и се абсорбира в кръвния поток с минимална храносмилателна енергия. Следва също да бъде защитено с мастно-разтворими антиоксиданти екстракти, за да се предотврати окисляването на деликатните дълговерижни мазнини.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×