селен-елемент

Можете да предотвратите рак естествено, като приемате добавки селен. Много проучвания сочат, че селенът предпазва от рак на простатата и колоректален рак – две от най-често срещаните форми на рак. Дефицитът на селен е свързан с два до три пъти увеличаване на общия риск от рак, по-специално рак на пикочния мехур, хранопровода, белия дроб, стомаха и черния дроб. Той е свързан и с осемкратно увеличение на риска от рак на щитовидната жлеза, тъй като селенът е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Съществуват три форми на селен, които имат мощни противоракови свойства: L-селенометионин, селен метил L-селеноцистеин и натриев селенит.

Изследванията показват, че L-селенометионин, органично съединение на селен, може да намали риска от рак с 50%. L-селенометионинът се състои от селен, комбиниран с L-метионин, аминокиселина. Той се намира често в бирена мая, която е обогатена със селен. Неговият ефект на борба с рака за първи път е открит в проучване от 1996 г., в което първоначално е изследван за неговия защитен ефект срещу рак на кожата.

Въпреки че е установено, че е неефективен при рак на кожата, той попречва на групата в проучването за смърт от рак. Също така той намаля риска от развитие на рак на белия дроб, колоректален рак и рак на простатата с 37%.

По-нататъшни изследвания показват, че добавката на L-селенометионин може да намали процента на рак на простатата между 63 и 74%, в зависимост от историята на мъжете и нивата на специфичен антиген на простатата. Друго проучване на индивиди с предракови езофагеални промени показва, че приемът на 200 микрограма (mg) L-селенометионин възпрепятства развитието на потенциално ракови клетки. Той също така е задействал тези клетки да се върнат към нормалното.

Селен метил L-селеноцистеинът е органично съединение на селен, свързано с L-цистеин, съдържаща сяра аминокиселина със специфични способности за борба с рака. Тази форма на селен спира способността на туморите да образуват нови кръвоносни съдове, което значително инхибира туморния растеж.

Натриевият селенит може да предпази от рак чрез унищожаване на раковите клетки. Тази неорганична форма на селен произвежда токсични реактивни кислородни видове и убива клетъчните митохондрии в туморните клетки. Интересно е, че той не вреди на здравите клетки. Натриевият селенит също така предпазва здравите тъкани от увреждане от свободните радикали чрез повишаване на антиоксидантната активност. Освен това, той насърчава възстановяването на увредената ДНК, което пречи на развитието на рак.

Клинично проучване показа, че натриевият селенит повишава активността на имунната система при хора с агресивен рак на главата и шията. На свой ред, това драстично увеличава разрушаването на туморните клетки. Друго проучване установи, че приемането на 500 mcg натриев селенит ежедневно в продължение на три години намалява наполовина появата на нови случаи на рак на черния дроб при китайските мъже, живеещи в райони с висок риск за рак на черния дроб.

Как селенът се бори с рака

Многократните методи на действие на селена са насочени към рака по различни начини. Селенът предотвратява прогресирането на потенциално ракови клетки в тумори с пълна сила. Това се постига чрез потискане на възпалителните молекули, които подпомагат растежа на рака, като се използват антиоксиданти за намаляване на оксидативния стрес, премахване на канцерогенните токсини и тежки метали от тялото и предотвратяване на промяна на ДНК.

Селенът също така възпрепятства развитието на рак чрез прекратяване на цикъла на репликация на раковите клетки, ограничаване на туморния растеж и инвазия и предизвикване на смърт на раковите клетки.

Други ползи от селена

Селенът не се ограничава до неговите противоракови свойства. Според редица проучвания той може да предложи следните предимства:

  • Предотвратява сърдечни заболявания;
  • Помага за предотвратяване на умствения спад и засилване на паметта;
  • Държи щитовидната жлеза здрава;
  • Укрепва имунната система;
  • Помага за подобряване на симптомите на астма.

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *