Лайка, атрактивното цвете, което е с родина в много части на Европа, има дълга история на употреба като лекарствен продукт, датиращ от времето на древния Рим. Тя е най-известна със способността си да насърчава релаксация, освобождава от стреса, подобрява нощния сън и дори и днес се използва в много естествени тоници и чайове за сън. Локално, жените отдавна използват тинктури и отвари от лайка, за да направят косата и кожата си гладки и меки. Лайката също е била използвана в продължение на векове като тоник за успокояване на разстроен стомах и за подобряване на общото храносмилане. С всички тези качества не е изненада, че съвременната наука разкрива все повече информация за невероятните ползи от това растение. Едно от най-новите открития е по отношение на лечението на рак на щитовидната жлеза. Прочетете, за да разберете повече.

Гръцко проучване разкрива връзката между рак на щитовидната жлеза и потреблението на чай от лайка

Тази последни изследвания идват от Гърция, което не е изненадващо като се има предвид, че чаят от лайка е невероятно популярна напитка там и се консумира в много по-големи количества, отколкото  в САЩ – или дори в други части на Европа.

Учените забелязали, че има голямо разминаване между американските и гръцките проценти на рак на щитовидната жлеза. В Гърция приблизително 1,6 на всеки 100 000 души са диагностицирани годишно с това заболяване. От друга страна, в Съединените щати процентът е по-скоро 13.2 от всеки 100,000. За Европа като цяло процентът е около 5.2. С други думи, степента на рак на щитовидната жлеза в Гърция е значително по-ниска в сравнение със Съединените щати и други части на Европа.

След като този факт е забелязан, учените анализират данните и са установили, че там, в действителност, изглежда има връзка между ниските нива на рак на щитовидната жлеза и високите темпове на консумация на чай от лайка. Установено е, че тези, които консумират 2-7 чаши от този чай седмично имат огромния 70 процента по-нисък риск от развитие на рак на щитовидната жлеза; ако този навик на консумация на чай е на 30 години или по-дълго, рискът от рак е била намален с 80 на сто.

Лечебната сила на лайката

Много изследователи смятат, че причината консумацията на чай от лайка да намалява риска от развитие на рак на щитовидната жлеза е, че лайката е богата на биоактивни съединения, наречени флавоноиди. Най-добре проучения от тях е известен като апигенин, който лайката съдържа в големи количества. В няколко проучвания е установено, че апигенин може да свие тумори и спре растежа на раковите клетки. Това очевидно се дължи на действието му на свиване на кръвоносните съдове, които подхранват тумора, като по този начин се прекъсват доставките на хранителни вещества, с които туморите растат.

Необходими са още изследвания, за да започне да се използва силата на апигенин и други флавоноиди, като естествено лечение за развитието на рак, тъй като изглежда, че това съединение е в състояние да свие тумори, без да уврежда околните здрави тъкани, какъвто е случаят с много мейнстрийм терапии, като химиотерапия. В същото време, обаче, редовното консумиране на чай от лайка, изглежда е ефективен начин за отблъскване на рак на щитовидната жлеза – а вероятно и други форми на това заболяване.


Източник:
http://www.naturalnews.com/050739_chamomile_tea_cancer_thyroid.html#ixzz3igkfst38

Автор:  Sandeep Godiyal

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *