(NaturalNews)

Авокадото е необичаен плод. Не само, че е с високо съдържание на калории, но  също така е богато на мазнини. Инстинктът подсказва, че храна с високо съдържание на калории и мазнини ще бъде лоша за здравето, въпреки това скромното авокадо всъщност предоставя множество прекрасни ползи за здравето.

Има десетки разновидности на авокадото, разделени в три основни категории – западно-индийски, мексикански и гватемалски. Зелено и пищно, месото на авокадото е твърдо, когато се бере. С узряването на плода, плътта омеква и неговата текстура става подобна на масло. Ацтеките са считали авокадото за афродизиак, докато амазонските билкари са смятали, че може да лекува подагра.

Хранително съдържание

Авокадото е добър източник на:

 • протеин – най-висок сред плодовете; около 2 г на 100 г плод;
 • фибри – около 6.7 грама на 100 грама; най-високо съдържание на разтворими фибри от всички плодове;
 • мононенаситени мастни киселини – около 14,7 грама мазнини на 100 г, като две-трети са здравословни мононенаситени мазнини; съдържанието на ненаситени мастни киселини се нарежда само зад маслините сред плодовете;
 • въглехидрати – около 8,5 грама на 100 грама, или над 300 калории за авокадо;
 • витамини от група В;
 • витамин C;
 • витамин E;
 • фосфор;
 • калий – около 500 мг на 100 г; едно авокадо се равнява на 2-3 банана;
 • цинк – регулира функцията на имунната система; допринася за зарастване на рани, сетивата за мирис и вкус;
 • фолиева киселина – важна за бременните жени, предотвратявайки опасни вродени дефекти на гръбнака и мозъка; помага да се поддържа правилното функциониране на нервната система;
 • лутеин – помага за предотвратяване  рак на простатата; предотвратява катаракта и свързана с възрастта дегенерация на макулата;
 • глутатион – мощен антиоксидант с противоракови свойства;
 • олеинова киселина;
 • линолова киселина.

 

Понижва холестерола

Авокадото, по-специално неговото съдържание на олеинова киселина, може да помогне за намаляване нивата на холестерола. Едно специално проучване, което е разгледало хора с умерено високи нива на холестерол, които са консумирали много авокадо в диетата си, разкрива значителни намаления на общия холестерол и нивата на „лошия“ холестерол LDL, както и увеличение с 11% в „добрия“ HDL холестерол. Други изследвания са показали също леко понижаване  нивата на триглицеридите.

Друг начин, по който авокадото помага за понижаване нивата на холестерол е чрез фибрите, които съдържа, премахващи излишния холестерол от тялото.

Укрепва сърдечно-съдовото здраве

Високото съдържание на калий в авокадото спомага за намаляване на високо кръвно налягане, както и намаляване на риска от инсулти и инфаркти.

Някои изследвания също така предполагат, че олеиновата киселина може да помогне за намаляване на възпалението в тялото, като по този начин се намалява вероятността от проявяване на атеросклероза.

Освен това, фолиевата киселина може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез понижаване на телесните нива на хомоцистеин, аминокиселина, която при повишени нива може да увреди кръвоносните съдове.

Витамин Е също е здравословен за сърцето витамин, докато лутеинът предпазва от втвърдяване на артериите.

Помага за контрол на диабета

Според Абхиманю Гарг, MD, „мононенаситените мазнини подобряват нивата на мазнини в тялото и помагат да се контролира диабет.“ Изследователите са установили, че диабетиците, които консумират много въглехидрати имат тенденция да развиват високи нива на триглицериди, мазнините в кръвта, които могат да повишават риска от сърдечни заболявания. Въпреки това, когато някои от тези въглехидрати са заменени с мазнини, по-специално типът, открит в авокадото, нивата на триглицеридите са склонни да спадат.

Подобрява здравето на костите

Авокадото е сравнително добър растителен източник на витамин D, който помага на тялото да превръща калция в кости.

Фосфорът в авокадото също е важна част от костите и зъбите.

 

Облекчава състояния на кожата

Масло от авокадо може да се използва локално за лечение на някои видове дерматити както и суха кожа и бръчки. Продължителната употреба може също да помогне за облекчаване на екзема. То може да се прилага директно върху засегнатите области.

Пюре от авокадото или неговата вътрешна кора (запазвайки част от зелената плът) също може да се втрива върху псориазис за получаване на облекчение.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×