Невен е растение, което произхожда от семейство Сложноцветни. Той расте до около 60 см височина и обикновено ражда много красиви жълти цветя. Смята се, че невенът произхожда от Египет и някои части на Южна Европа, но сега се отглежда по целия свят.
Ако се върнем назад във времето, той е бил използван за лечение на заболявания като екзема, блефарит, гастрит, конюнктивит, леки изгаряния, като слънчеви изгаряния, брадавици и леки наранявания като навяхвания и малки рани. Благодарение на наблюденията и проучванията, представени от различни източници, сега вече знаем, че невенът също има интересни противовъзпалителни качества. Както и много други билки, неговите флавоноиди предоставят много необходима защита срещу свободните радикали, които могат сериозно да навредят на имунната система.

Университетът на Училището по Медицина в Кънектикът експериментира върху плъхове, за да се тестват кардиозащитните ползи на невена, когато се сблъсква със симптоми, свързани с исхемична болест на сърцето. Оказва се, че ефектите от невен са много полезни, главно чрез стимулиране на потока в аортата, както и намаляване на инфаркт на миокарда и смърт на сърдечно-съдовите клетки. Невенът основно активира антиоксидантни и противовъзпалителни пътища и следователно насърчава завръщането към хомеостаза.

Невенът осигурява форма на защита на кожата от радиация

Злополучното развитие на екзема и дерматит често е краен резултат от излагане на индивида на радиационно индуцирани терапии, като химиотерапия. Проучване от 2004 г., вклюващо над 250 пациенти с рак на гърдата, показало, че е възможно драстично да се намали и дори да се спре разпространението на екзема или дерматит, докато се преминава през облъчвания, когато се прилага крем на базата на невен, два пъти на ден от самото начало на процедурите.

Известно е, че големи щети на кожата могат да доведат до заболяване на кожата и по същия начин съдействат за процеса на стареене. За щастие през 2010 г., едно проучване, проведено върху мишки, кара участващите учени да заключат, че невенът може много добре да защити кожата от индуцираните ултравиолетови щети.

Жените може да искат да знаят, че чаят от невен е бил използван в миналото за регулиране на менструалния цикъл и по-конкретно за облекчаване на спазмите и болките, свързани с него. Смята се още, че помага при симптоми като вълни при менопауза, главоболие, повръщане или гадене.

В няколко изследвания с животни, някои от химикалите на невена са показали, че ускоряват процеса на оздравяване чрез насърчаване на притока на кръв към раздразнените и засегнатите области на тялото. Правят го още чрез насърчаване на производството на колагенови протеини, пряко ангажирани с възстановяване на кожата.

Някои хора могат да използват невена като вода за уста, за да се лекуват болки в гърлото, а в някои случаи, други ще го прилагат локално, за да подпомогнат лечението на досадни хемороиди.

Бележка на редактора: NaturalNews и БиоПоглед не одобряват, нито подкрепят използването на животни за опити или тестове от всякакъв вид.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×