Повечето хора не са наясно, че чистото, сурово мляко от крави, хранени с трева, в действителност се е използвало като лекарство в началото на 20-ти век. Суровото мляко – направо от кравата – е наричано „стволовите клетки“ на храните. То се използва като лекарство за лечение и много пъти лекува някои сериозни заболявания. От времето на Хипократ до непосредствено след Втората световна война това чудо е изцелило милиони.

Чистото сурово мляко от пасящи крави е напълно балансирана храна. Можете да живеете само на мляко.

Съставките, които правят млякото такава мощна храна:

Протеини

Суровото краве мляко има всичките 20 от стандартните аминокиселини, което спестява работата на тялото и не му се налага да конвертира аминокиселини в използваема форма. Около 80% от протеините в млякото са казеини (лесни за храносмилане). Другите 20% попадат в класа на суроватъчните протеини. Те са също така лесни за възприемане, но и много чувствителни на топлина.

Имуноглобулините са изключително сложен клас на млечни протеини, известни също като антитела. Те осигуряват устойчивост на много вируси, бактерии и бактериални токсини и може също да помогнат за намаляване  тежестта на симптомите на астмата. Изследванията показват значителна загуба на тези важни болестни бойци, когато млякото се пастьоризира.

Въглехидрати

Лактозата е основният въглехидрат в кравето мляко. Тя се състои от една молекула от прости захари – глюкоза и галактоза. Хората с непоносимост към лактоза не произвеждат ензима лактаза и затова не могат да храносмилат млякото. Суровото мляко има своя собствена Lactobacillus бактерия за храносмилане на лактозата. Това може да даде възможност на хората, които традиционно са избягвали мляко, да пият сурово мляко.

Мазнини

Около две трети от мазнините в млякото са наситени. Наситените мазнини играят редица важни роли в телата ни. Те конструират клетъчни мембрани и ключовите хормони, те съхраняват енергия и са необходими за важни мастноразтворими витамини.

Конюгираната линолова киселина (CLA) е широко разпространена в млякото от крави, пасящи трева, и има обещаващи ползи за здравето. Някои от многото възможни ползи от CLA са:
(1) повдига метаболитните проценти
(2) помага за премахване на коремни мазнини
(3) повишава мускулния растеж
(4) намалява резистентността към инсулин
(5) укрепва имунната система и понижава реакциите към алергени в храни.
Сурово мляко от крави, хранени с трева, има 3 – 5 пъти повече CLA в сравнение с млякото от крави, хранени с фураж.

Минерали

Суровото мляко съдържа широк набор от минерали, вариращи от калций до фосфор и микроелементи.

Калцият е в изобилие в суровото мляко. Неговите предимства включват намаляване на някои видове рак, особено на дебелото черво, по-висока костна плътност при хора от всички възрасти, по-нисък риск от остеопороза при по-възрастни хора, понижава риска от камъни в бъбреците, формирането на здрави зъби, както и намаляване на кариесите.

Интересен факт за минералите, като хранителни вещества, е специалният баланс, от който се нуждаят с други минерали, за да функционират правилно. Например, калций се нуждае от правилното съотношение на фосфор и магнезий, за да бъде правилно използван от нашите тела. Суровото мляко е в перфектен баланс.

Ензими

60-те функционални ензими в суровото мляко са невероятен асортимент. Някои от тях са от самото мляко, а някои идват от полезните бактерии, растящи в суровото мляко. Когато ядем храна, която съдържа ензими, посветени на неговото собствено разграждане, това е по-малко работа за нашия панкреас. Други ензими, като каталаза, лизозим и лактоперксидаза предпазват млякото от нежелана бактериална инфекция, което го прави по-безопасно за пиене.

Холестерол

Млякото съдържа около 3 mg холестерол на грам. Телата ни правят по-голямата част от холестерола, от който се нуждаем. Това количество се променя от това, което получаваме от храната ни. Тялото ни използва холестеролът като форма на хидроизолация и като градивен елемент за ключови хормони.

Полезни бактерии

Суровото мляко е жива храна с невероятни самостоятелно защитни свойства. За разлика от повечето храни, които се развалят с времето, суровото мляко става по-добро. Бактериалната ферментация, смилаемостта на ензимите, витамините, минералите – всичко се увеличава.

Днес търсенето на сурово мляко от добитък, хранен с трева, се разраства с разпространението на огромните ползи за здравето от пиенето на сурово мляко.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jo Hartley

By admin

One thought on “Невероятните ползи за здравето от суровото мляко”
  1. А вредата от казеина в кравето мляко?!!! Канцерогенните ефекти. Доказани за рак на гърдата, простатат и още други. Та вие сами сте пускали тук статии за вредата от млякото!!!!

Напиши коментар

Добави обява

×
×