бременна-жена-отказва-хапче

Бременните жени са отговорни за здравето на детето си от първия ден на зачеването до зряла възраст. Бременността може да има някои болезнени странични ефекти като например болки в гърба и мигрена, но не трябва да бъде причина за самолечение с болкоуспокояващи. Изследователи от Института за изследване на околната среда и професионалното здраве (Irset, във френската си форма) установяват, че бременни жени, приемащи ибупрофен, могат да причинят проблеми с развитието на плода, особено на мъжкия.

Водено от Бернар Джегу, изследването е проведено от изследователи от университета в Копенхаген заедно с университетската болница в Рен и лабораторията за изследване на остатъците и замърсителите в храните (Laberca). Резултатите от проучването „Ибупрофен води до промени в развитието на тестисите“, бяха публикувани в научните доклади и бяха подкрепени от Френската национална агенция по лекарства и безопасност на здравните продукти (ANSM).

Експериментите включват ксенотрансплантация, процес, чрез който клетки или органни фрагменти (тъкани) от жив организъм се прехвърлят върху други видове, за да се разбере тяхното развитие. В случая на изследването те използват лабораторно култивирани тъкани на тестисите за присаждане на мишки. Данните, събрани от първия триместър на развитието на плода, показват рязък спад в производството на тестостерон, когато ибупрофен се прилага на мишки. Ибупрофен влияе и върху производството на антимюлеров хормон, което играе важна роля за развитие на гениталния тракт. Ибупрофен очевидно намалява експресията на гените, необходими за зародишните клетки, предшественици на сперматозоидите. Също така е забележимо, че производството на простагландин Е2 е инхибирано от лекарството. Резултатите също така показват, че намаленото производство на хормони и генното подтискане са зависими от дозата и са свързани. Страничните ефекти на ибупрофен от първия триместър не са били налице през втория триместър на развитието на плода.

Проучването установява, че има прозорец на чувствителност през първия триместър на развитието на плода, при който ибупрофен представлява риск за развитието на гениталната и репродуктивната система. Предварителните проучвания показват само значителния риск от парацетамол и аспирин в ендокринната система на плода, което води до крипторхидизъм или до понижаване на тестисите. Неотдавнашното проучване установи, че лекарството потиска производството на различни хормони, включително тестостерон, който контролира първичните и вторичните полови характеристики и спускането на тестисите. Докато ибупрофенът не засяга пряко фетуса през второто тримесечие, той не дава разрешение на бременните жени да приемат лекарството през този период. От всички лекарства, тествани по време на експерименталния етап, ибупрофенът е допринесъл за най-много увреждания на ендокринната система.

Изследователите установяват, че три от 10 бременни жени се самолекуват с ибупрофен или някакъв друг аналгетик. Много проучвания вече показват неблагоприятните ефекти на аналгетиците и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) върху плода, включително ниско тегло при раждане, астма и преждевременно раждане. Докато тези НСПВС са известни като ефективни медикаменти, повечето хора, включително бременни жени, се самолекуват за облекчаване на мигрена, болка, треска и възпалителни състояния. Лекарства като парацетамол (ацетаминофен), аспирин и ибупрофен могат да преминат през плацентата и могат да бъдат намерени и в меконий (пренатално бебешко изпражнение), неонатална урина и кърма. Докато аналгетиците могат лесно да бъдат закупени без рецепта, тези лекарства имат тератогенен потенциал.

Бременните жени трябва да вземат повече предпазни мерки поради факта, че носят друг човек в себе си. Каквото може да навреди на майката, то уврежда и бебето.

 

Автор: Rita Winters

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×