Уганда е в разгара на криза в здравеопазването, тъй като смъртоносният вирус на Марбург отново е ударил африканската държава. Ръководителите в областта на здравеопазването съобщиха, че вирусът, който е клинично подобен на вируса Ебола, е открит в пет случая. В докладите се отбелязва, че се извършва спешен скрининг на вируса „Марбург“ на границата между Кения и Уганда в Туркана, където трима членове на едно и също семейство са починали от болестта.

Докладите разясниха, че избухването започва първо през септември, когато един мъж на 30-годишна възраст, работещ като ловец на дивеч и живеещ в близост до пещера с тежка колония на прилепи, е приет в местния здравен център, след като получава висока температура, повръщане и диария. Според репортите, човекът не реагира на антималариално лечение и неговото здраве бързо се влошава. Той бил отведен в друга болница, но скоро починал. Сестра му, която била на средна възраст, и трета жертва също са починали.

„Вирусната болест на Марбург е рядко заболяване с висока смъртност, за която няма специфично лечение. Вирусът се предава чрез директен контакт с кръвта, телесните течности и тъканите на заразените лица или дивите животни (например маймуни и плодови прилепи), “ се казва в съобщение за болестта, публикувано на уебсайта на Световната здравна организация (СЗО). Здравните експерти отбелязват, че смъртоносният вирус убива до 88% от хората, които са инфектирани и в момента се смята за един от най-смъртоносните патогени досега.

Въпреки това здравните служители остават несигурни относно обхвата на фаталната болест.
„В момента не знаем дали има други хора, освен мъртвите, които са заболели от болестта. Специалистите по здравеопазването продължават да разследват, освен да повишат чувствителността на населението към опасностите, свързани с Марбург, призоваваме за обществена бдителност „, казва д-р Диана Атюне, постоянен секретар на министерството на здравеопазването в Уганда.

СЗО препоръчва мерки за намаляване на риска от зараза с марбурски вирус

В съответствие с неотдавнашното огнище на вируса на Марбур в Уганда, СЗО изброи ключови указания за предотвратяване на появата и предаването на болестта. Тези съвети включват:

  • Поддържане на добре информирана общественост – според СЗО общностите, засегнати от избухването на болестта, трябва да информират общото население за естеството на болестта, за да предотвратят появата на стигматизация в общността. Също така, здравната организация предлага хората, които показват симптоми на болестта, да бъдат отведени до лечебните заведения незабавно. Организацията също така подчертава значението на спазването на насоките за ограничаване на огнищата. Според СЗО хората, които са починали от болестта, трябва незабавно да бъдат погребани.
  • Носенето на защитно облекло и оборудване – СЗО насърчава хората да носят ръкавици и друго подходящо защитно облекло, като маски, по време на работа или изследователска дейност и посещение на туристите в мините или пещерите, където се появяват колонии с плодни прилепи.
  • Избягване на директен контакт – Здравната организация също така обезсърчава здравите, незасегнати хора да имат пряк контакт със заразените пациенти, за да предотвратят появата на преход от човек към човек в рамките на общността. СЗО предлага също да носят ръкавици и защитно облекло, когато се грижат за нуждите на заразените пациенти. Освен това, СЗО препоръчва рутинното измиване на ръце да се практикува след посещение на болни роднини.

Автор: Russel Davis

Източник: https://www.naturalnews.com/2017-11-17-new-outbreak-deadly-virus-similar-to-ebola-with-no-treatment-strikes-uganda.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *