(NaturalNews)
Наред с едноклетъчните зелени водорасли хлорела, спирулина е една от най-широко изследваните храни на планетата. Всъщност, проучвания само в последното десетилетие показват, че редовната консумация на спирулина може да подобри мозъчната функция, броя на белите кръвни клетки, стимулира антитела, засилва здравето на черния дроб и още. Спирулина също може да помогне за справянето с почти всеки хранителен дефицит, дължащ се на нейните несравними концентрации на витамини и минерали.
Ново проучване, публикувано в броя от март-април 2014 г. в Annals of Hepatology, ни дава още една причина да обичаме спирулина: Тя съдържа редица биоактивни съединения, които могат да помогнат за лечение на една от най-агресивните и страшни ракови заболявания от всички – рак на панкреаса.

Съществени резултати

Чешките изследователите са се опитвали да определят противораковите ефекти на спирулина, когато са разбрали, че тя съдържа голям брой тетрапиролни съединения, клас химични съединения, които са тясно свързани с антиоксиданта билирубин, който се бори с рака. Следователно, те са решили да изследват ефектите на тези съединения – по конкретно, фикоцианобилин и хлорфилин – на човешки клетъчни линии от рак на панкреаса и на мишки, които са страдали от рак на панкреаса. Всички изследвани субекти са били третирани с една от следните дози ин витро: 0.16гр • L-1 Spirulina, 60 µM фикоцианобилин или 125 µM хлорофилин. Изследователите са наблюдавали също и контролна група, състояща се от нетретирани клетки.

След изтичане на периода на изследване, резултатите са били неоспорими: В сравнение с контролната група, всички пациенти, които са лекувани със спирулина или нейните тетрапиролни съединенията са показали значителна анти-пролиферативна активност, като фикоцианобилина се е оказал най-ефективен от съединенията. „В заключение, [спирулина] и нейните тетрапиролни компоненти значително намаляват пролиферацията на експериментален рак на панкреаса“, съобщават изследователите. Те продължават, препоръчвайки спирулина като хранителна добавка заради нейната „химиопрофилактична роля.“

Избор на най-добрата спирулина

Ако страдате от заболяване (рак или друго) и се стремите да го лекувате със спирулина, важно е да се разбере, че водораслите са една от тези храни, които трябва да бъдат избирани много внимателно. Подобно на хлорела, спирулина е като гъба на сладководната вода, която попива всичко в своята близка среда – добро и лошо. Поради това е от съществено значение, да получавате вашата спирулина от чист източник, също така „сертифициран биологичен продукт“ не означава непременно, че тя е чиста. Като общо правило, спирулина от САЩ (особено Хавай) и Европа има тенденция да бъде по-чиста от спирулина от Азия, докато спирулина от Китай остава най-замърсената.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *