Представете си, че лежите в болнично легло, затваряте очите си и след това можете да чуете лекарите, които съобщават времето на вашата собствена смърт. Ако това ви звучи странно, може би си мислите за наскоро излезлия римейк на филма за ужасите от 90-те „Flatliners„, който е за група млади лекари, които умишлено спират сърцата си, за да разберат какъв е животът след смъртта. Но се оказва, че филмът може да не е напълно измислен.

Учените са открили, че дори след като тялото на човека спира да показва признаци на живот, съзнанието му продължава да работи, което означава, че на теория пациентите в болницата могат да чуят лекарите да съобщят времето им на смърт.

Екип от изследователи от Нюйоркския университет Langone School of Medicine наблюдава хора, които са претърпели сърдечен пристъп и след това са се върнали към живота, за да разберат повече какво се случва след смъртта. Авторката на изследването, д-р Сам Парния, обяснява откритията на екипа: „Те описват гледането на лекари и медицински сестри и описват че са чули пълните разговори, описали са неща, които иначе биха им били непознати.“ Д-р Парния добавя, че спомените са били проверени от медицинския персонал.

Лекарите традиционно определят смъртта въз основа на това кога сърцето официално спира да бие и кръвта спира да тече в мозъка. „Технически, това е начинът, по който вие получавате време на смърт – всичко това се основава на момента, в който сърцето спира“, обяснява д-р Парния. „След като това се случи, кръвта вече не циркулира в мозъка, което означава, че мозъчната функция спира почти мигновено. Изгубваш всичките си мозъчни рефлекси.“

Идеята, че оставате в съзнание миговете след смъртта, наистина е като нещо от филм на ужасите. Представете си какво би било да чуете лекарите да говорят за вашата смърт, но да не можете да се движите или да отговаряте по никакъв начин. Поради тези причини разкритието, че съзнанието продължава след смъртта, е както обезпокоително, така и значимо откритие за научната общност, което без съмнение ще има голямо влияние върху бъдещите изследвания.

По-рано тази седмица Daily Express публикува статия по тази тема и включи няколко истории за лицата, които са „умрели“ и се връщат се към живота си, и след това са решили да споделят своя опит с другите. Един такъв човек, преживял едно от т. нар. преживявания извън тялото, след опит за самоубийство.“ Спомням си, че се ужасих – обяснява човекът. „Беше толкова тъмно и не можах да видя нищо под мен, затова беше трудно да разбера какво става.“

Докато този конкретен индивид има доста отрицателно преживяване след смъртта, не всички от историите, споменати от Daily Express, са лоши. Всъщност, един човек, който се казва Ричард, обяснява, че не е почувствал никаква болка след припадък. По-скоро, той разказва как е почувствал мир, докато се приближавал към ярка светлина. Друг човек на име Александър също казва, че има относително положителен опит, изживявайки чувство за топлина и щастие, докато се приближава към онова, което той нарича „ярка светлина в края на тунела“.

Това ново проучване, заедно с всички тези сведения за хора, които са преживели живот след смъртта, без съмнение, ще промени начина, по който научните изследвания по въпроса се провеждат в бъдеще и дори може да промени начина, по който определяме самата смърт.

 

Автор:  Jayson Veley

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×