В продължение на десетилетия е известно, че пушенето на цигари (и в по-малка степен пури и лули) може да бъде начинание, което ограбва здравето и съкращава живота. Но нов доклад показва, че пушенето може да бъде дори по-опасно, отколкото се смяташе досега и много от това, най-вероятно има нещо общо с токсичните добавките, съдържащи се в тютюна.
Според The New York Times, съвременен преглед на наличната научна литература за пушене от настоящия американски главен хирург, д-р Борис Д. Лушниак, стигна до заключението, че пушенето, което отдавна се свързва с причиняване на рак на белите дробове и сърдечно-съдови заболявания, предизвиква още и множество други заболявания, такива като колоректален рак и рак на черния дроб, както и диабет, еректилна дисфункция и извънматочна бременност.

В доклада, който ще бъде издаден скоро, Лушниак „значително разширява списъка на заболявания, които са научно доказани, че се причиняват от тютюнопушенето,“ Times съобщава, добавяйки:

Другите здравословни проблеми, които се споменават в доклада са загуба на зрение, туберкулоза, ревматоиден артрит, нарушена имунна функция и цепнато небце при децата на жени, които пушат.

В продължение на десетилетия лекарите съветват бременните жени да не пушат, но някои все още го правят.

Непрекъснато се добавят нови болести през годините

В доклада се отбелязва, че докато пушенето е свързано отдавна с тези заболявания, това е първият път, когато федералното правителство в САЩ е определило, че те са пряко свързани с пушенето.

Главният хирург продължава с думите, че неговите открития не означават, че пушенето причинява всичките здравни проблеми, отбелязани в доклада, но изяснява, че поне в някои случаи, заболяванията са настъпили в резултат на тютюнопушенето.

Рак на пикочния мехур (1990) и рак на маточната шийка (2004 г.) са били добавени от предишни американски главни хирурзи.

Въпреки че докладът няма никаква правна тежест и не е обвързващ по никакъв начин, все пак се счита за стандарт за научни доказателства сред политици и изследователи, отбелязва Times.

По-нататък:

Експерти, които не участват в писането на доклада казват, че констатациите са всеобхватно обобщение на най-съвременните научни доказателства и докато може да не са изненада за изследователите, те са били предназначени за информиране на обществеността, както и лекари и други медицински специалисти за най-новите доказани рискове от тютюнопушенето.

Д-р Робърт Уолъс, професор по епидемиология и вътрешна медицина в Университета в Айова, който е помогнал за преглед на доклада, заявява пред вестника: „Мислех, че науката е много добре направена и в крак с времето.“

Докладът идва половин век след ключов доклад от 1964 на Главен хирург, в който федералното правителство, за първи път е установило, че пушенето причинява рак на белия дроб. Този конкретен доклад е бил приветстван като отправна точка за промяна в общественото мнение за пушенето като цяло. Оттогава, в САЩ мнението относно тютюнопушенето непрекъснато се влошава.

Всъщност, през 1965 г. около 43 процента от възрастните пушели; през 2012 г. тази цифра е спаднала до около 18 на сто. Според Центровете за контрол на заболяванията, това са около 43 милиона души. Те казват още, че пушенето е водеща причина за предотвратима смърт в САЩ.

599 добавки

Демографията на пушачите също казва много. Например, по-голямата част от пушачите имат само диплома за средно образование и живеят под прага на бедността, според данни на Центъра за контрол на заболяванията (CDC).

Нещо повече, Times добавя, че докладът на Главния хирург установява, че намаляването на тютюнопушенето се забавя през последните години, така че той призовава за обновени и по-решителни действия за борба с тютюнопушенето. Въпреки че много големи градове забраняват тютюнопушенето в обществени заведения, някои политици искат да вдигнат тютюневите данъци, като начин за ограничаване на употребата му – макар че последното е имало малък ефект, според Националното Бюро за икономически изследвания.

През 1994 г. тютюневите компании са били принудени от федералното правителство да разкрият добавките, които използват в производството на своите продукти. Разкритието е било зашеметяващо: С течение на годините, самото правителство на САЩ е одобрило не по-малко от 599 добавки за използване в тютюневите изделия.

„Въпреки че тези съставки са одобрени като добавки за храни, те не са били тествани чрез изгарянето им, а точно изгарянето на много от тези вещества, променя свойствата им, често към  по-лошо“, пише Тери Мартин, експерт в About.com. „Над 4000 химически съединения се създават при изгарянето на цигари, много от които са токсични и/или канцерогенни.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: J. D. Heyes

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *