Ноември е месец за борба с рака на белия дроб, това е време, насочено към увеличаване на разбирането на обществото за заболяването, генериране на подкрепа и участие в допълнителни изследователски усилия. Ето един поглед към някои статистически данни за рак на белия дроб, както и петте най-добри храни, които помагат в борбата с разпространението на раковите клетки. Ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от рак (и втора причина за всички смъртни случаи)  в световен мащаб. Ракът на белия дроб е водеща причина за смъртността от рак във всяка етническа група, а близо 160 000 души умират от рак на белия дроб всяка година в Съединените щати. Докато тютюнев дим е най-големият канцероген, отговорен за 85% от всички белодробни ракови заболявания в САЩ , изложените на вторичен тютюнев дим също имат много по-голяма вероятност да развият рак на белия дроб. По статистически данни 17.9% от хората с рак на белия дроб не са  пушили никога. В допълнение към тютюневия дим, рак на белия дроб може да настъпи поради фамилна анамнеза, експозицията на материали като азбест и неправилно хранене..

Топ 5 на храни за борба с рак на белия дроб

Броколи: Броколи оглавява списъка на зелените, кръстоцветни зеленчуци, които помагат в борбата с рак на белия дроб. Каква е причината за това? Те съдържат сулфорафан, който увеличава производството на ензими, които да могат да елиминират канцерогените от клетките. Броколите могат да се консумират под всякаква форма, но сурови или на сок е оптималния вариант, за да се погълнат в най-чистата им форма.

Зелен чай: Изследванията показват, че заклети пушачи, които пият безкофеинов зелен чай имат 31% намаление на нивата на 8-OHdG (маркер за оксидативен стрес в ДНК, който е по-висок при хора с рак на белия дроб в сравнение с други видове рак) в урината. Зеленият чай отдавна се слави със своите мощни антиоксидантни свойства, а именно на катехините. Известен е със способността си да намаля риска от рак и да допринася за по-дълъг живот. Чаят предпазва, като не позволява на туморите да се развиват.

Пълнозърнести храни: Според Медицински Университ на Мериленд, храни с високо съдържание на желязо и цинк (пълнозърнести храни), са голям фактор за намаляване на тежестта на симптомите на рак на белия дроб.

Сьомга: Тази риба е важен източник на Омега-3 мастни киселини, здравословни мазнини, които помагат да се поддържа силна имунна система. Омега-3 помага за регулиране на кръвоносната и нервна система и е особено полезна за тези с компрометирана имунна система, поради усложнения от рак на белия дроб. Тази мастна киселина е също така отговорна за правилната доставка на витамини в организма. Освен това тя съдържа протеин, за който Американското онкологично дружество казва, че хората с рак се нуждаят много повече от тези, без заболяване. В действителност, ниската консумация на протеин може действително да забави излекуването на рак на белия дроб. Всичко това, заедно с балансирана диета, играе роля в превенцията на рак на белия дроб и растежа на раковите клетки. Допълнителни възможности за избор на здравословни мазнини включват чиа и лен като семена, смлени или под формата на масло.

Чесън: Една от мощните съставки на чесъна – диалил сулфид, действа като антибиотик в организма и често е търсен от пациенти с рак на белия дроб, защото тя може да помогне за намаляване на производството на причиняващи рак химикали. Чесънът може да увеличи количеството на белите кръвни клетки в тялото, които отговарят за борбата с токсините и помага за предотвратяване  рак на белия дроб.

Автор:  Antonia

Източник: http://blogs.naturalnews.com/november-is-lung-cancer-awareness-month-top-5-foods-to-help-fight-lung-cancer/

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×