Ако все още не знаете – прекаленото пушене и пиене буквално ще ви накарат да изглеждате по-възрастни. Изследователи от Дания установиха, че съществува връзка между отдадеността на тези нездравословни навици и ранните признаци на стареене. Тежките пушачи и любители на алкохола са по-склонни да обрауват бръчки и имат сиви пръстени около роговицата по-рано от средното. Ако смятате себе си за силен пушач или пияч, прочетете и ни благодарете по-късно.

Зад проучването

Копенхагенско проучване, публикувано в „Журнал на епидемиологията и здравето на общността„, разглежда извадка от случайни индивиди от 1981 до 1983 г .; 1991 до 1994; и от 2001 до 2003 г. 11,5-годишното проучване, започнало през 1976 г., следвало приблизително 11 500 души на възраст между 21 и 86 години. Това е първото проучване, което показва, че алкохолът и пушенето са пряко свързани със симптоми на стареене, които могат да бъдат причина за по-високи нива на сърдечно-съдови и други незаразни заболявания.

Участниците били интервюирани за техния начин на живот и за сегашното им здравословно състояние и били запитани за навиците им за пушене и пиене. Данните, събрани от участниците, показват, че средната консумация на алкохол при жените е била 2,6 напитки на седмица и 11,4 – при мъжете. Петдесет и седем процента от общия брой на жените и 67% от мъжете са пушачи.

Изследователите отбелязват следните видими признаци на ранно стареене, които са свързани със сърдечно-съдови заболявания и смърт: гънки на ушите, аркус на роговицата, ксантелазмата и мъжка плешивост. Сред признаците, аркус на роговицата или сивият пръстен около роговицата на двете очи са най-често срещаните. Шестдесет процента от мъжете и над 70% от жените развиват аркус на роговицата. Ксантелазма, или жълто-оранжеви плаки върху клепачите, са най-честите.

Цифрите са мрачни

Жените, които пиели 28 или повече напитки на седмица, имали 33% по-голям риск да развият аркус на роговицата, а мъжете, които консумират 35 или повече напитки седмично, са имали 35% по-висок риск от същия знак. По отношение на тютюнопушенето един пакет от 20 цигари дневно в продължение на 15 години има 41% по-висок риск или аркус роговици при жените и 12% при мъжете. Изследването показа, че плешивостта при мъжете не винаги е в съответствие с тежката консумация на алкохол или тютюнопушенето, тъй като е силно повлияна от генетиката и циркулацията на мъжките хормони.

Ако имате тези лоши навици, може да помислите за следното:

  • Ако все още не знаете, пушенето и пиенето на твърде много алкохол причиняват рак и редица други хронични заболявания.
  • Има повече от седем милиона смъртни случая годишно заради пушенето на цигари, включително повече от 890 000 смъртни случаи от вторичен дим.
  • През 2012 г. 3,3 милиона смъртни случая по света се дължат на консумацията на алкохол.
  • Тютюнът убива до 50% от всички потребители.
  • Злоупотребата с алкохол може да предизвика психични разстройства
  • Колкото повече пиете и пушите, толкова по-бедните ставате (от закупуването им и от медицинските разходи, които произтичат от него).

Повечето от нас непрекъснато се интересуват от външния си вид и рутинно използваме продукти за красота, за да прикрием знаците на остаряване. За повечето тежки пиячи и пушачи, намаляването на тютюнопушенето и пиенето може да е прекалено трудно. Необходимо е обаче, тъй като много изследвания показват, че двата навика значително увеличават риска от развитие на хронични заболявания на индивида. Пълното изоставяне на пиенето на алкохол и пушенето помага на човека да живее дълго здравословен живот и да спре ранното прогресиране на тези възрастови проблеми.

Разберете повече за натурални средства за спиране на тютюнопушенето тук.

Автор: Rita Winters

Източник: https://www.naturalnews.com/2017-11-19-huge-study-proves-drinking-and-smoking-does-make-you-look-older.html

Напиши коментар

Добави обява

×
×